Mátyás
-6 °C
1 °C

Két bankra vetett szemet az OTP

2005.10.24. 14:59
Kötelező vételi ajánlatot tett a szerbiai Niska bankra az OTP Bank. A legnagyobb magyar kereskedelmi bank előzetes ajánlatot tett a romániai CEC Bank privatizciójában is, ha sikerrel jár, már két román bank lehet a tulajdonában.
Az OTP Bank kötelező érvényű ajánlatot nyújtott be a Niska banka a.d. Nis (Niska banka) 89,39 százalékos részvénycsomagjának megvásárlására - közölte hétfőn az OTP. A Niska banka teljes körű átvilágítását követően, amely jogi tanácsadó és auditor bevonásával történt, a bank akvizíciók előkészítéséért és lebonyolításáért felelős igazgatósága értékelte a Niska bankát és az OTP Bank vezető testületének jóváhagyása birtokában elkészítette a kötelező érvényű ajánlatot.

Egyszer már elbuktak

A legnagyobb magyarországi pénzintézet március 31-én nyújtott be szándéknyilatkozatot a 0,7 százalékos piaci részesedésű szerbiai kisbank megvételére. A hitelintézet 80 000 ügyfelét a 24 egységből álló bankfiókhálózatán keresztül szolgálja ki. A többségi állami tulajdonú szerb bank mérlegfőösszege az idei félév végén 40,2 millió euró, betétállománya 13,2 millió euró, hitelállománya közel 8,1 millió euró, míg saját tőkéje ugyanezen időpontban 18 millió euró volt.

A bank ezekkel a mutatókkal nincs a tíz legnagyobb szerbiai pénzintézet között. Mivel az OTP számára minden megcélzott piacon cél a 10 százalékos piaci részesedés, így a Niska kis falatnak ígérkezik. Az OTP a bank közleménye szerint a Niska banka privatizációjában elsősorban a szerbiai piacra lépésre lát kedvező lehetőséget, ugyanakkor ennél az ügyletnél is érvényesíteni kívánja befektetési politikájának hagyományosan prudens szempontrendszerét.

Az OTP-nek ez a második szerbiai bankvásárlási kísérlete. Korábban a Jubankát szerették volna megvenni, ám abban a privatizációs versenyben elbuktak.

Romániába újra mennének

Nemcsak a szerbiai kezdődhet meg, hanem a román piacon is folytatódhat az OTP terjeszkedése. A hétvégén jelentették ugyanis be, hogy a bank előzetes, nem kötelező érvényű ajánlatot nyújtott be a romániai Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C.-S.A. (CEC) többségi részesedésének megvásárlására. A CEC-nek legalábbb 50 százalék plusz 1 szavatnyi, legfeljebb 75 százaléknyi részvénycsomagját adnák el.

Az OTP-nek ez lesz a második bankvásárlási kísérlete délkeleti szomszédunknál. Korábban sikerült megvenniük a RoBankot, ám a mostani talán annál is keményebb verseny lesz.Az OTP-nek a Dexia-val, a National Bank of Greece-szel, az EFG Eurobankkal, az Erste-vel és a Raiffeisennel, illetve az olasz BMPS-szel kell versenyeznie.