Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Ukrán nagybankot venne az OTP

2005.11.12. 12:48
Kötelező érvényű ajánlatot nyújtott be a kijevi központú Joint Stock Innovation Bank UkrSibBank többségi részesedésének megvásárlására hirdetett pályázaton az OTP - közölte a Portfolió. A magyar nagybank az ötödik legnagyobb ukrán pénzintézetet szemelte ki magának. Az OTP már régóta tervezi, hogy belép az ukrán piacra.
A hazánkkal szomszédos országok közül Romániában, Szlovákiában és Horvátországban már jelen van az OTP. A szerb piacra is szeretnének belépni, korábban a Jubankért folyó versenyt elbukták, de most Niska bankra és a Vojvodinska bankra is benyújtották ajánlatukat. Így Ukrajna már az ötödik ország lehet, ahol megveti a lábát a legnagyobb magyar bank.

Kockázatos ország, kedvező befektetés

Az OTP közleménye szerint az UkrSibBank tervezett megvásárlásával a magyar nagybank újabb lépést tesz abba az irányba, hogy Közép-Kelet-Európa meghatározó bankjából a régió domináns szereplőjévé váljon. A legnagyobb magyar pénzügyi csoport a hazai piac mellett Bulgáriában, Horvátországban, Romániában és Szlovákiában van jelen, regionális szinten mintegy nyolcmillió ügyfelét több mint kilencszáz fiókból álló hálózatán keresztül szolgálja ki.

A vásárlásra kiszemelt célpont egy dinamikusan növekvő pénzintézet, amely mérlegfőösszege alapján Ukrajna ötödik legnagyobb bankja. A bank teljes eszközállománya idén június 30-án 1,2 milliárd euró (ez 250 forintos euróárfolyammal számolva 300 milliárd forintnak felel meg), saját tőkéje 132 millió euró (33 milliárd forint), adózott eredménye 4 millió euró (1 milliárd forint) volt. Az UkrSibBank hitelbesorolása a Fitchnél B-, míg a Moody's-nál B2.

A Portfolió szerint az ukrán bank megvételének szándéka azt jelenti, hogy az OTP a kis halak mellett nagyobb pénzintézetekre is kivette a hálóját. A Portfolió elemzőinek megítélése szerint az UkrSibBank azt a méretet képviseli, amelyet már érdemes megvásárolni. Ukrajna a véleményük szerint kockázati szempontból Romániánál ugyan rosszabb, de a Raiffeisen akvizíciója után pozitívan kommunikálható a befektetők felé.

Az OTP Bank felvásárlási lendülete több bankra kiterjed. A Niska megvételének ügye már a vége felé jár, október 24-én nyújtották be végleges, kötelező érvényű ajánlatukat. November 8-án jelentették be, hogy versenybe szálltak a Vojvodinskáért, Portfolió szerint további célpont lehet még a Panonska és a Splitska, de a lap szerint célszerűbb kevesebb országban nagyobb piaci pozíciót szerezni, a szerb terjeszkedés például a Vojvodinska nélkül mellékvágány lehet.

Egymilliárd euróért vásárolnának

Korábban az OTP Bank a terjeszkedése "határaként" 1 milliárd eurót jelölt meg. Ebbe elméletileg belefér a CEC, a Vojvodjanska és a UkrSibBank egyaránt, sőt még a maradék célpontokra is lenne keret. Ennek ellenére nem gondoljuk, hogy az összes bankot megvenné az OTP. A sok opció csak azt jelenti, hogy van választás, így nem kell kétségbeesve bevásárolni magát drágán egy pénzintézetbe - írja a portfolio.hu