Auguszta
-4 °C
2 °C

Hét ellenfele lesz az OTP-nek Splitben

2006.01.24. 10:57
Nyolc bank adott be nem kötelező ajánlatot a horvát Splitska Bankára. Horvátország 5. legnagyobb bankjának értékét 800 millió euróra taksálják az elemzők. A pályázók között lévő magyar OTP-nek kemény harcra kell számítania.
A Reuters szerint az OTP-n kívül nem kötelező ajánlatot adott be az állami tulajdonú Hrvatska Postanska Banka, a lengyel PKO, a belga KBC, a francia SocGen, a portugál BCP, a Naitonal Bank of Greece és a GE Capital. A BCP szerint ők még csak gondolkoznak.

Az OTP-nek pont megfelel

A jelentkezők száma megfelel a piaci várakozásoknak, közülük a Hrvatska Postanska Banka és a GE Capital számít valamennyire meglepetésnek, helyükre inkább görög bankokat vártak a szakértők.

A bank értékét 800 millió euróra becsülik, ami pont megfelel az OTP Bank által kívánatosnak tartott akvizíciós méretnek (800-1000 millió euró). Segítségével az OTP jelentős bank lenne Horvátországban, hiszen egyesíteni tudná a piacon ötödik legnagyobb bankot meglévő leánybankjával.

Sajtóhírek szerint az első, nem kötelező ajánlatok után februárban következhet a bank átvilágítása, márciusban a kötelező ajánlatok jöhetnek, míg az eladásra április végén kerülhetne sor. Korábbi OTP esetleges blokkolásáról szóló sajtóhírek finomodnak, a magyar bankot és a KBC-t már külön kezelik a horvát jegybank által elutasított Intesa, Raiffeisen, Erste blokktól.

Az OTP jelen pillanatban öt bankra pályázik a régióban. A Splitska mellett a magyar pénzintézet fókuszában van az ukrán UkrsotsBank, a szerb Vojvodjanska és Panonska és a román CEC.

Szerbia bejött

A magyar nagybank legutób decemberben vásárolt be az egykori nagy Jugoszlávia területén. Akkor a szerb Niska Banka-ra kiírt privatizációs pályázatot nyerte meg. A Niska 80 ezer ügyféllel és 40,2 millió euró mérlegfőösszeggel a kisebb piaci szereplők közé tartozik Szerbiában, így az OTP arról sem tette le, hogy Szerbiában - Horvátországhoz hasonlóan, ahol a második bankért száll versenybe - tovább terjeszkedjen.