Jenő
-2 °C
6 °C

Elveszítheti elsőségét az OTP

2006.09.07. 08:39
Az augusztusi, a kamatadó inspirálta hajrában a Napi Gazdaság becslése szerint 289 milliárd forinttal nőtt a hazai nyílt végű alapok nettó eszközértéke, elsősorban a garantált és az ingatlanalapokat keresték. A K&H már komolyan veszélyezteti az OTP sok éve őrzött piacvezető pozícióját.
Ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, elképzelhető, hogy egy tipikusan a lakosságra építő területen, a befektetési alapok piacán az OTP-csoport elveszíti vezető szerepét - ez lehet az egyik folyománya a kamatadómentő befektetésekért folytatott augusztusi hajrának. A hazai befektetési alapok vagyona a Bamosz adatbázisa alapján végzett számításunk szerint 289 milliárd forinttal nőhetett augusztusban, bár a tényleges szám halmozódás miatt ennél néhány tízmilliárddal alacsonyabb (az alapok alapja-konstrukciók pénzüket más alapokba fektetik, ez duplán jelenik meg a számokban). De ezzel együtt is ez volt eddig a befektetésialap-piac egyik legjobb hónapja, ha nem a legjobb, 10 százalék körüli vagyongyarapodással. (A Napi számításai kismértékben eltérhetnek a Bamosz által a napokban publikálandó statisztikától, például az adataikat nyilvánosságra nem hozó zártkörű alapok miatt, de amiatt is, ha egyes kisebb alapok nem vitték be az adatbázisba nettó eszközértéküket.)

Az ügyfelek jól láthatóan ismét a biztonságra helyeztek nagy hangsúlyt: erre utal, hogy az ingatlanalapok tőkéje 114, a garantált alapoké 56 milliárd forinttal bővült, a részvény- és részvénytúlsúlyos vegyes alapokba mindössze 20 milliárdot helyeztek el. A fennmaradó rész is elsősorban a pénzpiaci, sőt a bankbetétszerű likviditási alapokat takarja, a kötvényalapokat kifejezetten büntették. A növekedés nem egyenletesen oszlott meg az alapkezelők között, így nem kevés hatással volt a piaci erőviszonyokra is. A nagy meglepetés az OTP gyenge szereplése: az ő alapjaiban levő vagyon ugyanis július vége és szeptember 6-a között 38 milliárddal csökkent.

Elsősorban az OTP Optima erős zsugorodása miatt, amely így sok év után megszűnt a legnagyobb hazai befektetési alap lenni, és átadta az elsőbbséget a K&H Pénzpiacinak. Az egykor 480 milliárd körül járó Optima július végén 280, e héten pedig már csak 164 milliárdos volt, a K&H terméke pedig már 174 milliárdnál tartott (júliusban 77 milliárd). Sovány vigasz, hogy eközben az OTP Tőkegarantált Pénzpiaci pár tízmilliárddal javított. Összességében a verseny nyertese az alappiacon a K&H-csoport volt, ahol csaknem 170 milliárd forinttal nőtt a kezelt vagyon. A garantált alapok új méretrekordját is itt állították fel: a K&H Fix Plusz 14 közel 34 milliárd forinttal kezdte meg működését a hó végén. Az OTP alapjaiban 507, a K&H-nál 452 milliárd forintot kezeltek legutóbb alapokban, vagyis a legnagyobb lakossági bank még őrzi évtizedes piacvezető pozícióját, de most jó esély van rá, hogy elveszítse. Hogy mit választottak augusztusban az OTP ügyfelei alapok helyett, csak találgatni lehet: 60 milliárd forint bizonyosan lakossági jelzáloglevelekbe áramlott. A betétek egyenlegét persze nem ismerjük, így nem tudni, elvitték-e az OTP-től a pénzt, vagy csak házon belül vándorolt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?