Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Viszik a franciák az OTP tíz százalékát?

2007.10.30. 11:00
Hatalmas piaci turbulenciát robbantott ki a Figyelő következő számának óriásplakátja, a gazdasági hetilap ugyanis "Eurómilliárdos üzlet: az Axa megveszi a Garancia Biztosítót és az OTP 10%-át" címmel kerül holnap a boltokba.

Az Axa–Garancia szál nem újdonság, sokan már tényként kezelték korábban is az adásvételt, ám az OTP Bank nem erősítette meg a hírt, és jelezte, hogy nem kizárólagos tárgyalásokat folytat.

A hír új eleme, hogy az Axa 10 százalékos tulajdonrészt szerez az OTP Bankban. A Portfolio.hu megítélése szerint a tulajdonszerzés mindenképpen menedzsmentbarát, és a stratégiai szövetség képét vetíti előre. A kérdés az, hogy milyen OTP-részvények kerülnek az Axa kezébe. Elméletileg lehet külső tulajdonos (vagy tulajdonosok), aki ekkora csomagra keresett vevőt, és elképzelhető, hogy a 10 százalékot vásárlással oldják meg. Akár tőkeemelés is felmerülhet, de ennek esélyét az OTP-menedzsment eddigi hígításellenes hozzáállása csökkenti. A legnagyobb valószínűsége annak van, hogy kézen-közön surranó csomagok kerülnek az Axa kezébe. Két olyan részvényes van, aki ki tudná elégíteni az Axa igényeit, a Julius Baer és a Rahimkulov család.

Kellett a biztosító

Urbán László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese korábban a Portfolio.hunak elmondta: "Regionális terjeszkedés során a Garancia eddig csak három országban tudott követni minket, de a banki jelenlét adta lehetőséget nem tudta teljesen kihasználni. Azt gondoljuk, egy nemzetközi biztosító partnerrel való együttműködés gyorsíthatja regionális banki termékkínálatunk minden piacra kiterjedő kiegészítését biztosítási termékekkel. Ezzel kapcsolatban nem szeretnék többet mondani, mint amennyit eddig nyilvánosságra hoztunk. Stratégiai együttműködési opciókat mérlegelünk különböző lehetséges partnerekkel, tehát nem exkluzív tárgyalásról van szó. A stratégiai együttműködés lehetőségei nagyon széles skálán helyezhetőek el. Egyelőre különböző stratégiai opciókat mérlegelünk. " Azóta természetesen történhettek fejlemények.

Emelkedik az OTP

A vezető részvények az OTP kivételével estek eddig a ma reggeli nyitás óta, az OTP viszont 1,7 százalékot emelkedett mintegy másfél óra alatt. A BUX ennek köszönhetően 0,3 százalékos pluszben van, miközben a Mol 0,7, a Magyar Telekom 0,6, a gyógyszerpapírok, az Egis és Richter 0,3 százalékos minuszban állnak.

Az OTP számára a Garancia eladása jó döntés lehet. A biztosító a nemzetközi terjeszkedésben nem nagyon vett részt. Az Axával az OTP erős biztosítási partnerre tenne szert, és valószínűleg azt a modellt választaná, mint a Raiffeisen, hogy partnerrel oldja meg a biztosítási szolgáltatások eladását.

Ha eladásról lenne szó, az OTP egyszeri tőkenyereségre tenne szert. Nőne a szavatoló tőke (kevesebb alárendeltet kellene bevonni a jövőben), s lenne forrása a banknak ahhoz, hogy több kisebb orosz bank megvásárlása mellett újabb piacra lépjen be.

A hírt az OTP nem erősítette meg, de nagyon úgy néz ki, hogy a Garancia részben vagy egészben el lesz adva. A Portfolio.hu megítélése szerint a piac ezt pozitívan fogadja.

A 10 százalékos tulajdonrészszerzés kapcsán a helyzet kettős. Amíg nem tisztázódik, hogy nem tőkeemeléssel szerez tulajdonrészt az Axa az OTP-ben (ezt azt utat nem tartja valószínűnek a lap), addig kettős lehet a megítélés. Amennyiben az Axa belép a tulajdonosi szerkezetbe is, és nem a fenti két nagy részvényestől vesz részvényt, hanem a piacon, akkor tovább koncentrálódik az OTP tulajdonosi szerkezete. Ez rövid távon még erősíti a függetlenségi sztorit (mivel menedzsmentbarát), de középtávon már több érdekességet szülhet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?