Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Euromoney: az idén is az OTP a legjobb magyar bank

2004.07.18. 16:34
A vezető londoni havilap idén is az OTP-t választotta a legjobb magyar banknak. A szakfolyóirat szerint a világ legjobb pénzintézete a brit székhelyű HSBC.
Az utóbbi évekhez hasonlóan az idén is az OTP-t választotta a legjobb magyar banknak a brit Euromoney gazdasági szakfolyóirat, amely szerint a pénzügyi csoport jövedelmezősége rekordot dönt az egész térségben. A vezető londoni havilap júliusi számában közölt idei globális banki rangsor szerint az OTP idei első negyedévi 43,9 százalékos sajáttőke-arányos megtérülése a legmagasabb, amellyel a Euromoney a kelet- és közép-európai térség egészében találkozott.

A 2004 első negyedéről jelentett 35,1 milliárd forintos nettó jövedelem 85 százalékos növekedést jelent, amely - ahogy a lapnak Spéder Zoltán alelnök elmondta - nemcsak az OTP történetében, de a magyar banki piac egészén is példátlan. A Euromoney szerint az OTP erős jövedelemnövekedését részben a gyorsan bővülő jelzálog-üzletág, részben az értékforgalmazási üzlet 117 százalékos növekedése magyarázza, részben pedig az, hogy az átlagos kamatrést éves összevetésben 134 bázisponttal sikerült emelni.

Az alkategóriákban a BNP Paribas nyerte a legjobb magyarországi adósságkibocsátás-szervező bank címét a Euromoney idei rangsorában. Ez a bank szervezte egyebek mellett Mol Rt. 600 millió eurós kölcsönét és egy 400 millió eurós ügyletet az OTP-nek. Emellett a BNP Paribas volt a társszervezője a Citigrouppal együtt az 1 milliárd eurós, 10 éves futamú szuverén magyar eurokötvénynek. A magyar piac legjobb részvényértékesítés-szervezői címét az idén a Citigroup kapta, a Mol februárban végrehajtott, úgynevezett gyorsított részvénykibocsátási tranzakciójának lebonyolításáért. A Euromoney szerint a közép- és kelet-európai térségben népszerű vállalati tőkeszerző módszer a gyorsított részvényértékesítés, amely kevesebb időt - és előzetes átvizsgálást - igényel, mint a tipikus elsődleges nyilvános kibocsátások.

Hasonló gyorsított részvénytranzakciókat hajtott végre az utóbbi időszakban a LUKOil, a TPSA és a Cesky Telecom. A magyarországi vállalati egyesülési és akvizíciós piac legjobb szereplője a JP Morgan lett, a legjobb hazai társszervezői címet pedig a Concorde Securities kapta a Euromoney idei listáján.

A brit szakfolyóirat a világ legjobb bankjává a brit székhelyű HSBC-t választotta, megállapítva: az HSBC-részvényekbe 1998-ban befektetett minden 100 dollár tavaly év végi profitrealizálás esetén 211 dolláros megtérülést eredményezett, a más bankokban végrehajtott hasonló értékű és futamú részvénybefektetésekre átlagosan jellemző 126 dolláros hozam helyett.