Gusztáv
3 °C
6 °C

Euromoney: az idén is az OTP a legjobb magyar bank

2004.07.18. 16:34
A vezető londoni havilap idén is az OTP-t választotta a legjobb magyar banknak. A szakfolyóirat szerint a világ legjobb pénzintézete a brit székhelyű HSBC.
Az utóbbi évekhez hasonlóan az idén is az OTP-t választotta a legjobb magyar banknak a brit Euromoney gazdasági szakfolyóirat, amely szerint a pénzügyi csoport jövedelmezősége rekordot dönt az egész térségben. A vezető londoni havilap júliusi számában közölt idei globális banki rangsor szerint az OTP idei első negyedévi 43,9 százalékos sajáttőke-arányos megtérülése a legmagasabb, amellyel a Euromoney a kelet- és közép-európai térség egészében találkozott.

A 2004 első negyedéről jelentett 35,1 milliárd forintos nettó jövedelem 85 százalékos növekedést jelent, amely - ahogy a lapnak Spéder Zoltán alelnök elmondta - nemcsak az OTP történetében, de a magyar banki piac egészén is példátlan. A Euromoney szerint az OTP erős jövedelemnövekedését részben a gyorsan bővülő jelzálog-üzletág, részben az értékforgalmazási üzlet 117 százalékos növekedése magyarázza, részben pedig az, hogy az átlagos kamatrést éves összevetésben 134 bázisponttal sikerült emelni.

Az alkategóriákban a BNP Paribas nyerte a legjobb magyarországi adósságkibocsátás-szervező bank címét a Euromoney idei rangsorában. Ez a bank szervezte egyebek mellett Mol Rt. 600 millió eurós kölcsönét és egy 400 millió eurós ügyletet az OTP-nek. Emellett a BNP Paribas volt a társszervezője a Citigrouppal együtt az 1 milliárd eurós, 10 éves futamú szuverén magyar eurokötvénynek. A magyar piac legjobb részvényértékesítés-szervezői címét az idén a Citigroup kapta, a Mol februárban végrehajtott, úgynevezett gyorsított részvénykibocsátási tranzakciójának lebonyolításáért. A Euromoney szerint a közép- és kelet-európai térségben népszerű vállalati tőkeszerző módszer a gyorsított részvényértékesítés, amely kevesebb időt - és előzetes átvizsgálást - igényel, mint a tipikus elsődleges nyilvános kibocsátások.

Hasonló gyorsított részvénytranzakciókat hajtott végre az utóbbi időszakban a LUKOil, a TPSA és a Cesky Telecom. A magyarországi vállalati egyesülési és akvizíciós piac legjobb szereplője a JP Morgan lett, a legjobb hazai társszervezői címet pedig a Concorde Securities kapta a Euromoney idei listáján.

A brit szakfolyóirat a világ legjobb bankjává a brit székhelyű HSBC-t választotta, megállapítva: az HSBC-részvényekbe 1998-ban befektetett minden 100 dollár tavaly év végi profitrealizálás esetén 211 dolláros megtérülést eredményezett, a más bankokban végrehajtott hasonló értékű és futamú részvénybefektetésekre átlagosan jellemző 126 dolláros hozam helyett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!