Judit
2 °C
7 °C

Romániai OTP-akvizíció osztrák vezénylettel?

2002.09.13. 10:35
A román privatizációs ügynökség levélben tudatta az OTP-vel, hogy szeptember 12-ről 20-ra halasztja a BCR megvásárlására vonatkozó szándéknyilatkozatok befogadásának határidejét. A Román Nemzeti Bank alkormányzója kijelentette, hogy az OTP részvételét csak úgy tartja elfogadhatónak, ha a konzorciumot a BA-CA vezeti.
Meglepte a román vagyonügynökséget, hogy a korábban várt 5-10 érdeklődő helyett csak ketten maradtak a Banca Comerciala Romana (BCR) kérői közül. A NAPI Gazdaság értesülései szerint ezzel magyarázható, hogy az ügynökség szeptember 12-ről 20-ra halasztotta a benyújtott szándéknyilatkozatok befogadását. A befogadás a feltétele a BCR-ről készült információs memorandum átadásának, ám ehhez az is szükséges, hogy a vevőjelöltek aláírják a román vagyonügynökség által szerkesztett titoktartási nyilatkozatot.

Mivel a privatizációs eljárás többi határideje - lehet, hogy csak egyelőre - változatlan, a következő fontos dátum október 31. E napig kell az OTP-BA-CA konzorcium tagjainak kötelező érvényű vételi ajánlatot tenniük a BCR-re. Ezután kezdődik a szerződés körülményeiről és az árról szóló alkufolyamat, végül márciusban zárulhat le a privatizáció. A formális birtokbavételhez természetesen az érintett országok bank- és versenyfelügyeleti hatóságainak engedélye is szükséges.

Nem sok esélye van a magyar banknak

A BCR-privatizáció előtt tornyosuló akadályokat jelzi, hogy - mint arról a Mediafax hírügynökség beszámolt - a Román Nemzeti Bank alkormányzója az OTP akvizíciókban való tapasztalatlanságára és csekély tőkeerejére hivatkozva nem tartja elképzelhetőnek, hogy a magyar bank vezesse a konzorciumot. A Román Nemzeti Banknak emellett véleményeznie kell a jelentkezőket.

Az alkormányzó megjegyezte, csak egy BA-CA vezette konzorciumnak lehetnek reális esélyei, ami azt jelenti, hogy az OTP csak kisebbségi részesedéshez juthat. A német HVB romániai igazgatója mindenesetre nem késlekedett kijelenteni, hogy az osztrák BA-CA bevonása az ügyletbe csak jelképes jelentőségű, Románia legnagyobb kereskedelmi bankjának vásárlója valójában Európa harmadik legnagyobb bankcsoportja, a Hypovereinsbank, amely a BA-CA száz százalékos tulajdonosa.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?