Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Vesztett és újra kezd az OTP

2002.10.10. 09:52
Adrian Nastase román miniszterelnök tegnap bejelentette, hogy a kormány új pályázatot ír ki a BCR privatizációjára, és leszögezte: egyértelműen nincs már elegendő idő ahhoz, hogy a privatizációs folyamatot 2002-ben lezárják.
Az OTP Bank vezetése - mint Wolf László, az akvizíciós stratégiáért is felelős vezérigazgató-helyettes a Napi Gazdaságnak elmondta - tudomásul veszi a román kormány döntését, de ezzel együtt sem kíván változtatni külföldi bankakvizíciós stratégiáján.

Az OTP stratégiája Romániát az elsődleges célországok egyikeként jelölte meg, mondta a vezérigazgató-helyettes, de nem kommentálta azokat a híreket, hogy a magyar bank még ezen a héten tárgyalásokat kezd a Banca Transilvania többségi pakettjének megvásárlásáról. (Csányi Sándor pénteken mondta el a Napi Gazdaságnak, hogy az OTP már korábban felvette a kapcsolatot "az egyik jó nevű román magánbankkal", illetve tulajdonosaival.)

Mint ismeretes, a román bankban 15 százalékos tulajdonrésszel bír az EBRD, és az OTP vezetése korábban többször is utalt arra, hogy akvizícióinál ideális partner lehetne egy nemzetközi pénzügyi intézmény.

A befektetők örülnek

A Banca Transilvania árfolyama tegnap 200 lejjel (3100-ról 3300-ra) emelkedett a hírre, hogy a bankot "kinézte" magának az OTP. Kapitalizációja a 6 százalékos emelkedés nyomán elérte a 70 millió dollárt, míg a tegnap - nyilván nem feltétlenül a román hírek nyomán - 4,1 százalékkal 1851 forintig eső OTP tőkeértéke 2,1 milliárd dollár volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!