Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

A BCR elnöke szerint az OTP-ről senki nem hallott

2002.10.15. 10:17
A Román Kereskedelmi Bank (BCR) elnöke közölte: reményei szerint az újabb privatizációs pályázatra elsőrangú pénzintézetek jelentkeznek majd. "Az olyan fajsúlyú bankok, mint a magyar OTP, a privatizációt saját maguk reklámozására használták fel. Az OTP-ről addig senki nem hallott, most sikerült ismertté tennie magát" - jelentette ki Nicolae Danila.
A keddi román sajtóban megjelent nyilatkozatában a bankelnök azt mondta, hogy módosítani kellene a BCR privatizációs stratégiáján: az olyan jelentős román állami társaságot, illetve bankot, mint a Petrom SN olajtársaság és a BCR a tőkepiacra kellene vinni, hogy ezzel is lendületet lehessen adni a bukaresti tőzsdének.

A BCR magánosítására a román állam egyelőre azt a módszert választotta, hogy a bank 51,8 százalékos többségi részvénycsomagját stratégiai befektetőnek kínálja megvételre. Danila azt a reményét fejezte, ki hogy az újabb privatizációs pályázatra elsőrangú pénzintézetek jelentkeznek majd. "Az olyan súlyú pénzintézetek, mint a magyar OTP, arra használták a privatizációt, hogy maguknak csapjanak reklámot. Az OTP-ről addig senki nem hallott, amíg be nem jelentette, hogy szándékában áll részt venni a BCR privatizációjában. Most Magyarországon a sajtóban az OTP-ről írnak, a televízióban róla beszélnek. Sikerült ismertté tennie magát" - fogalmazott egy fióknyitó rendezvényen a román bankelnök, akit a keddi román gazdasági lapok idéztek.

Az OTP már tárgyalna a Banca Transilvaniáról
A kolozsvári székhelyű Banca Transilvania vezérigazgatója, Robert Rekkers tegnap a Bloomberg bukaresti tudósítójának adott interjújában cáfolta a Napi Gazdaság értesülését, amely szerint az OTP Bank akvizíciós szándékkal érdeklődik az első kilenc hónapban 10,5 millió dolláros nyereséget elért román bank iránt. Ugyanakkor hazai források megerősítették az OTP érdeklődését, a bank vezetői a jövő héten állítólag a helyszínen tájékozódnak a kiszemelt célpontról. Az OTP egyébként nem tart attól, hogy a BCR-re tett sikertelen kísérlete negatívan hathat a bank romániai megítélésére. Csányi Sándor nemrég úgy nyilatkozott, hogy az OTP érdeklődését tapasztalatai szerint a román szakmai közvélemény kifejezetten jól fogadta.

Senki sem felelt meg

Nicolae Danila szerint a Román Nemzeti Bank már szeptemberben döntött arról, hogy valamennyi pályázó jelentkezését elutasítják. A megadott határidőre - szeptember 6-ig - a francia Eulia pénzintézet, valamint a Bank Austria Creditanstalt és az OTP által alakított konzorcium tett szándéknyilatkozatot. A BCR magánosítására létrehozott bizottság hétfőn jelentette be, hogy valamennyi pályázót elutasították, mivel egyikük "sem felel meg az ahhoz szükséges törvényes követelményeknek, hogy az előválogatásba bekerüljön". A bizottság közleménye nem részletezte a "törvényes követelményeket".

Korábban - nem hivatalos formában - olyan kifogások fogalmazódtak meg Bukarestben, hogy a francia Eulia pénzintézet egyik alapító tagja állami tulajdonban van, az OTP pedig - pénzügyi súlyát tekintve - a BCR részvényeinek legfeljebb 20 százalékát vehetné csak meg. Román sajtóértesülések szerint a román privatizációs ügynökség (APAPS) ugyanakkor abban bízik, hogy a most elutasított pályázók új konzorciumok keretében továbbra is érdeklődnek majd a BCR magánosítása iránt.

A magyarok szóba sem jöhetnek

A román gazdasági sajtó a BCR privatizációjának meghirdetése óta kétségesnek nevezte, hogy a román kormány valóban magánosítani akarja a legnagyobb román kereskedelmi bankot. A román kormány szándékának komolyságát megkérdőjelező kommentárok mellett két volt román pénzügyminiszter nyíltan kimondta azt is: "szóba sem jöhet az, hogy a BCR-t a magyarok vegyék meg". A román kormány a Világbankkal, illetve a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodásokban - a szerkezetátalakítást segítő világbanki PSAL-II program, illetve az IMF készenléti hitelének jóváhagyása fejében - kötelezte el magát a BCR privatizációja mellett. Az első határidő 2002 vége volt. Ezt Bukarest kérésére 2003 februárjának végére módosították. Az új határidőről a román kormány illetékesei jelenleg tárgyalnak az IMF küldöttségével.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!