Gusztáv
3 °C
7 °C

Zavargásokhoz vezetne az OTP erdélyi bevásárlása?

2002.10.17. 11:36
Az erdélyi románság sértésként élte meg, hogy a magyar OTP Bank szemet vetett a Banca Transilvaniára, ám a román nacionalisták eleve vesztett háborúba kezdenének, ha megpróbálnák ezt az üzletet megakadályozni - írta csütörtöki számában a Bursa című román gazdasági napilap.
A román kormánypárthoz közelálló újság szerint a kolozsvári nacionalisták, élükön Gheorghe Funar polgármesterrel, a magyar banknak azt a szándékát, hogy bekerüljön a saját pénzügyi bástyájuknak tekintett pénzintézet részvényesei közé, olyan mértékű agressziónak tekintik, hogy az akár zavargásokhoz is vezethet.

A nagy tulajdonosok nem válnak meg részvényeiktől

A Bursa szerint elméletileg kevés a lehetőség arra, hogy az OTP jelentős részvénycsomagot szerezzen, mivel a Banca Transilvania új vezetője, a holland Robert Rekkers sietett leszögezni: a nagy tulajdonosok nem kívánnak megválni részvényeiktől. Jelenleg a Banca Transilvania részvényeinek 15 százaléka az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), 5-5 százaléka pedig két befektetési alap, a SIF Banat és a SIF Oltenia kezében van. A részvények 75 százalékán egyéb intézményi befektetők és magánszemélyek osztoznak.

Az OTP titokban elkezdhet vásárolni

A lap ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a részvények 4,96 százalékával rendelkező Romanian Investment Company nevű befektetési alap - amely épp most válik meg a román társaságokban szerzett kisebbségi részvénycsomagjaitól - szívesen eladná részesedését, ha jó árat kapna érte. Emellett a Banca Transilvania részvényeivel a tőzsdén is kereskednek, így az OTP csendben akár már szerezhetett is magának részesedést: az új román törvények szerint csak a 10 százalékot meghaladó részvénycsomag birtoklását kell nyilvánosságra hozni.

Nagyobb magyar befektetési kapacitás

"A román nacionalisták eleve vesztes háborúba kezdenének, mert Magyarország befektetési kapacitása nyomasztóan nagyobb, mint Romániáé. Ezt a háborút már 1996-ban, a román befektetési alapok első csődje idején elvesztették" - írta a Bursa. Az újság szerint 1996 márciusában egy a kettőhöz volt az arány a román és a magyar befektetési alapok tőkéje között. Ez akkor még nem volt annyira rossz, tekintettel arra, hogy Románia lakossága több mint a kétszerese Magyarországénak és abban az időben a befektetési alapok fejlődése teljes lendületben volt Romániában.

"Remény látszott arra, hogy a hátrányt ledolgozzuk. De négy romániai befektetési alap akkori hirtelen összeomlása - s közülük három éppen kolozsvári székhelyű volt - oda vezetett, hogy 1996 őszére ez az arány már 1 az 52-höz lett. A statisztikák pedig azt mutatják, hogy az idén az év elején az arány 1 a 123-hoz - írta a Bursa. "Így történhetett meg, hogy a 'kis Magyarország' az OTP-n keresztül beszálljon a 'nagy Románia' legnagyobb kereskedelmi bankjának, a BCR-nek a magánosítására kiírt versenybe. Ezért van az, hogy ha az OTP kitartó érdeklődést mutat majd a Banca Transilvania iránt, akkor még a rendőrséggel sem lehet majd megállítani" - fejezte be írását a román gazdasági lap.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!