Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Zavargásokhoz vezetne az OTP erdélyi bevásárlása?

2002.10.17. 11:36
Az erdélyi románság sértésként élte meg, hogy a magyar OTP Bank szemet vetett a Banca Transilvaniára, ám a román nacionalisták eleve vesztett háborúba kezdenének, ha megpróbálnák ezt az üzletet megakadályozni - írta csütörtöki számában a Bursa című román gazdasági napilap.
A román kormánypárthoz közelálló újság szerint a kolozsvári nacionalisták, élükön Gheorghe Funar polgármesterrel, a magyar banknak azt a szándékát, hogy bekerüljön a saját pénzügyi bástyájuknak tekintett pénzintézet részvényesei közé, olyan mértékű agressziónak tekintik, hogy az akár zavargásokhoz is vezethet.

A nagy tulajdonosok nem válnak meg részvényeiktől

A Bursa szerint elméletileg kevés a lehetőség arra, hogy az OTP jelentős részvénycsomagot szerezzen, mivel a Banca Transilvania új vezetője, a holland Robert Rekkers sietett leszögezni: a nagy tulajdonosok nem kívánnak megválni részvényeiktől. Jelenleg a Banca Transilvania részvényeinek 15 százaléka az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), 5-5 százaléka pedig két befektetési alap, a SIF Banat és a SIF Oltenia kezében van. A részvények 75 százalékán egyéb intézményi befektetők és magánszemélyek osztoznak.

Az OTP titokban elkezdhet vásárolni

A lap ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a részvények 4,96 százalékával rendelkező Romanian Investment Company nevű befektetési alap - amely épp most válik meg a román társaságokban szerzett kisebbségi részvénycsomagjaitól - szívesen eladná részesedését, ha jó árat kapna érte. Emellett a Banca Transilvania részvényeivel a tőzsdén is kereskednek, így az OTP csendben akár már szerezhetett is magának részesedést: az új román törvények szerint csak a 10 százalékot meghaladó részvénycsomag birtoklását kell nyilvánosságra hozni.

Nagyobb magyar befektetési kapacitás

"A román nacionalisták eleve vesztes háborúba kezdenének, mert Magyarország befektetési kapacitása nyomasztóan nagyobb, mint Romániáé. Ezt a háborút már 1996-ban, a román befektetési alapok első csődje idején elvesztették" - írta a Bursa. Az újság szerint 1996 márciusában egy a kettőhöz volt az arány a román és a magyar befektetési alapok tőkéje között. Ez akkor még nem volt annyira rossz, tekintettel arra, hogy Románia lakossága több mint a kétszerese Magyarországénak és abban az időben a befektetési alapok fejlődése teljes lendületben volt Romániában.

"Remény látszott arra, hogy a hátrányt ledolgozzuk. De négy romániai befektetési alap akkori hirtelen összeomlása - s közülük három éppen kolozsvári székhelyű volt - oda vezetett, hogy 1996 őszére ez az arány már 1 az 52-höz lett. A statisztikák pedig azt mutatják, hogy az idén az év elején az arány 1 a 123-hoz - írta a Bursa. "Így történhetett meg, hogy a 'kis Magyarország' az OTP-n keresztül beszálljon a 'nagy Románia' legnagyobb kereskedelmi bankjának, a BCR-nek a magánosítására kiírt versenybe. Ezért van az, hogy ha az OTP kitartó érdeklődést mutat majd a Banca Transilvania iránt, akkor még a rendőrséggel sem lehet majd megállítani" - fejezte be írását a román gazdasági lap.