Valér
-2 °C
0 °C

OTP Bank: tempósan növekvő profit

2002.11.14. 11:14
Az OTP Bank Rt. nyereségnövekedésének dinamikája az idei első háromnegyed évben sem csökkent. A bankpapírok 1995-ös tőzsdei bevezetése óta az inflációt jelentősen meghaladó profitbővülést produkál.
A legfrissebb gyorsjelentés szerint a nemzetközi számviteli szabályok szerinti, adózás előtti eredmény éves összevetésben 23,3 százalékkal 44,5 milliárd forintra, a magyar szabályok szerint számított nyereség pedig 17,9 százalékkal 40,3 milliárd forintra nőtt. (A kétféle módon számított eredmény közötti különbség az eltérő tartalékképzési szabályokra vezethető vissza.)

Egy év alatt a mérlegföösszeg 16 százalékkal gyarapodott, de ebben már benne van a szlovák leány konszolidálásának hatása is. Ezt leszámítva az anyabank mérlegfőösszegében 11,6 százalékos növekedés következett be. Igen tempósan, 47 százalékkal ezermilliárd forint fölé emelkedtek az ügyfélkihelyezések. Ez azt jelenti, hogy míg az elemzők szerint korábban az OTP-nek az egyik legnagyobb baja volt a forrás oldalon az állampapírpiactól való túlzott függés, ez most változóban van.

Az ügyfélkihelyezéseken belül a lakossági hitelek 71 százalékkal gyarapodtak, a lakáshitelek pedig megduplázódtak. Az OTP az első háromnegyed évben 273 milliárd forint lakáshitelt helyezett ki, s a bank nyújtotta a lakossági hitelek 31,5 százalékát. A társaság részesedése a magyarországi hitelpiacon egyértelműen nőtt, miközben a betétek terén nagyjából szinten maradt. A tőkemegfelelési mutató továbbra is magas, 12,35 százalék, a bank saját tőkéje 185 milliárd forintra rúg.

Céltartalékképzésre az idén 8,3 milliárd forintot fordít a társaság, a tavalyinál kevesebbet. A csoportszintű nettó kamatbevétel a marzs szűkülése ellenére közel 10 százalékkal nőtt. A nem kamatjellegű bevételek 38 százalékkal nőttek egy év alatt, ezen belül az átlagnál nagyobb ütemben emelkedett a biztosítási díjbevétel. Az OTP Garancia Biztosító - 40 milliárd forint biztosítási díjbevétel mellett - egyharmadával 1,2 milliárd forintra növelte eredményét.

Veszteséges a szlovák leányvállalat

Az OTP-leányok közül évek óta a legsikeresebb az alapkezelő, ami éves szinten 55 százalékkal 2,5 milliárd forintra növelte adózás előtti eredményét. Meglepő a nyilvánosság számára többé-kevésbé rejtélyes pénzügyi műveletekkel foglalkozó Bankcenter No.1. Kft. 818 millió forintos adózás előtti nyeresége is, miközben az OTP Banka Slovensko (a korábbi IRB) a háromnegyed év alatt 193 milliós veszteséget halmozott fel. A szlovákiai leány 120 milliárd forint mérlegfőösszege az OTP-csoport eszközeinek mintegy 5 százalékát adja.

Az OTP Bank Rt. gyorsjelentéséből a hagyományoknak megfelelően kiderül, hogy a társaság vezetése a 2002. év után részvényenként 30 forint osztalék kifizetésével számol. Ez a megfigyelők szerint 200 forint felettire taksált idei részvényenkénti eredmény 15 százalékát teszi ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!