Az OTP 650 millió eurót fizet az ukrán Raiffeisenért

2006.06.02. 08:57
Az OTP Bank 650 millió eurót fizet a Raiffeisen Ukraine 100 százalékáért, ami a saját tőke több mint négy és félszerese. Ez az OTP eddigi legdrágább vásárlása, a bolgár DSK három éve csak 310 millióba került, írta a Napi Gazdaság.
Az OTP és a Raiffeisen International vezetői - Csányi Sándor és Herbert Stepic - csütörtökön Bécsben aláírták azt a megállapodást, amellyel az OTP megszerezheti az ukrán bankszektor 3,6 százalékát. A Raiffeisen Bank legutóbbi ukrán bankvásárlása nyomán kénytelen megválni meglévő kisebb, nyolc éve működő, elsősorban a vállalati piacon aktív ukrajnai érdekeltségétől.

Az OTP Bank a Raiffeisen Bank Ukraine 100 százalékáért 650 millió eurót fizet, ami 4,67 százalékos P/BV mutatónak felel meg. Az ár ugyan első pillanatban mellbevágóan magasnak tűnik (a DSK duplája, több mint az OTP egész tavalyi profitja, saját tőkéjének egyharmada), ám a bank fejlettsége, informatikai rendszere és az ukrán bankszektor fejlődési lehetőségei fényében reálisnak nevezhető.

A pénzintézet Ukrajna hetedik legnagyobb bankja. Mérlegfőösszege 2005 végén 1,2 milliárd euróra rúgott, ami 3,6 százalékos piaci részesedést jelent. (Ez a konszolidálás után 5 százalékkal növeli az OTP-csoport méretét.) A bank saját tőkéje 139 millió euró, adózott eredménye 39,7 millió euró volt tavaly. A bank ROE mutatója 28,5, ROA mutatója 3,3 százalék, mindkettő összemérhető az OTP-csoport hasonló mutatóival és jobb, mint az OTP eddigi szerzeményeinek mutatói.

A bank 1900 nagyvállalati és 3600 kis- és középvállalati ügyféllel rendelkezik, de mind aktívabb a lakossági piacon is. A vállalati hitelek állománya 690 millió euró (ez 4 százalékos részesedést jelent), míg a lakosságiaké 302 millió euró (ez magasabb, 5 százalékos arányt biztosít). A lakossági betétek értéke 173 millió euró, ami a csaknem 11 milliárd eurónyi ukrán lakossági betétállománynak mindössze 1,6 százaléka.

Az ukrán Raiffeisen Bank - amely várhatóan igen gyorsan nevet változtat és színei is sárgáról zöldre változnak - 1700 alkalmazottal 42 fiókban és 25 képviseleti irodában szolgálja ki több százezer ügyfelét. Az OTP eközben tovább tárgyal egy másik - magántulajdonban lévő és inkább Ukrajna keleti régióiban aktív - bank megvásárlásáról, abban a reményben, hogy így hamarabb megközelítheti az áhított 10 százalékos piaci részesedést a 45 milliós ukrán piacon.

Az új akvizícióval - és az Investsberbank küszöbönálló megvásárlásával - az OTP egybefüggő bankbirodalmat építhet ki az Adriától Ukrajnán, Dél-Oroszországon és Szibérián át egészen a Csendes-óceánig, olyan térségben, ahol összesen 255 millió ember - köztük több mint 10 millió OTP-ügyfél - él.

Drága volt a Deniz is

Egy tavalyi OTP-célpont, a török Denizbank is elkelt tegnap. A már több helyen is az OTP-vel akvizíciós versenyben álló, brüsszeli székhelyű Dexia Bank 2,44 milliárd dollárt fizetett a Denizbank 75 százalékos pakettjéért, ami a könyvérték 3,9-szerese. A Deniz Törökország tizedik bankja, mérlegfőösszege 5,8 milliárd dollár. Tavaly áprilisban, amikor az OTP bevásárlóembere, Wolf László szemezgetett a török bankkal, annak tőzsdei kapitalizációja alig haladta meg a 800 millió dollárt.

Két hét a CEC-ajánlatra

Az érdeklődők július 17-éig tehetik meg kötelező érvényű ajánlatukat a román CEC takarékpénztár 69,9 százalékára - jelentette be tegnap a román pénzügyminiszter. A három legjobb ajánlatot tevő augusztusban újabb ajánlatot tehet, és a győztest szeptember közepén nevezik meg. A többségi hányadra a magyar OTP Bank Rt. mellett további hat bank nyújtott be nem kötelező érvényű ajánlatot.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön