Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Mamuthitelt vesz fel az OTP

2005.06.09. 08:18
Az OTP Bank egymilliárd eurós középlejáratú, változó kamatozású óriáshitel felvételére készül a BNP Paribas szervezésében, ám a saját tőke kétharmadát elérő hitelt nem akvizícióra, hanem általános vállalatfinanszírozási célra veszik fel, írta csütörtökön a Napi Gazdaság.
Az OTP Bank történetének legnagyobb hitelfelvételére készül: megállapodott a BNP Paribas-val egy egymilliárdos kötvényprogram előkészületeiről. A francia bankház lesz a hitelprogram fő szervezője és kizárólagos könyvvezetője, de mellette valószínűleg a kontinens több tucat vezető pénzintézete is részt vesz az emisszióban.

A Napi Gazdaság értesülései szerint a szokatlan összegű hitelkeret nem akvizíciós, hanem általános vállalatfinanszírozási célokat szolgál, így nincs összefüggésben az esetleges újabb, a találgatások szerint vélhetően török megvásárlandó bankkal. Az előkészítés alatt álló hitel - amelynek végleges paramétereit várhatóan csak hónapok múlva fogják pontosítani - középtávú, valószínűleg 5 éves futamidejű lesz és kamatát az EULIBOR-hoz kötik majd.

Szemben a februárban felvett, a J. P. Morgan által szervezett 125 millió eurós alárendelt kölcsönkötvénnyel, amelynek kamata 55 bázisponttal haladta meg az EURIBOR-t, a most felveendő egymilliárdos hitel nem alárendelt, tehát nem számít bele az OTP szavatolótőkéjébe. Igaz, ennek megfelelően valószínűleg kamatfelára is kisebb lesz a februárinál. Mint emlékezetes, az OTP Bank saját tőkéje várhatóan 2005 végére éri el a 2 milliárd eurót, írta a gazdasági napilap.

A hitelfelvételtől függetlenül az OTP szerdán bejelentette: megvásárolt 44 ezer 700 Nova Banka-részvényt, amellyel 98,26 százalékra nőtt részesedése a márciusban megszerzett horvát bankban. A Napi Gazdaság információi szerint az 1,96 százalékos pakett eladója az SWR Investment volt, az ár pedig megegyezett a márciusi ügylet 819,92 kunás árfolyamával.