Van olyan csomag, amit elfogadna az OTP

2008.11.26. 10:55
Stabil tőkemegfeleléssel, jelentős likviditási pufferrel rendelkezik az OTP Bank – mondta Urbán László, a bank vezérigazgató-helyettese a Portfolio.hu első Tőzsdenapján. A vezérigazgató-helyettes elmondta, nem valószínű, hogy az elmúlt évek terjeszkedése után a válság enyhüléséig vásárolnak újabb leánycéget.

Az első 9 havi eredmény kapcsán Urbán elmondta, hogy a Garancia eladás következtében megnövekedett tőke alapvetően rontotta a ROE-t, de a magas tőke most követelmény a bankokkal szemben.

Urbán hangsúlyozta, hogy a hitelpiaci válság, a bankközi hitelpiac és a forrásbevonás nehézségei paradigmaváltást okoztak az OTP-nél, amely újra középpontba helyezte a betétgyűjtést, ami a hitelezést is meghatározza. Más bankokhoz hasonlóan az OTP Bank is alapüzemmódra rendezkedett be.

A jelzáloglevelek repoképessége és a kötelező tartalékráta csökkentése további likviditási puffert jelent az OTP számára, amely rendkívül biztossá teszi az OTP likviditási helyzetét. Ez nem alkalmas arra, hogy hitelként kihelyezzék hónapokra, évekre, de a likviditási kérdéseket kezeli.

Az eredménytermelő képesség kapcsán Urbán elmondta, hogy az alapüzlet negyedévenként normál kockázati költségek mellett 50 milliárdos nettó eredményt jelent. Ezt tovább lehet javítani a működési költségek csökkentésével, illetve ronthatja az addicionális céltartalékképzés. Ha nem bővül érdemben a tevékenység, akkor Urbán szerint költségcsökkentési lehetőségek nyílnak meg.

A tőkemegfelelési mutató kapcsán Urbán elmondta, hogy rettenetes stressz nélkül a tőke nem csökkenhet, egyedül a forint jelentős leértékelődése csökkentheti a tőkemegfelelést (a devizahitelek miatt), de ez is 1 százalékpontnál kisebb mértékben. A tőkemegfelelési mutató fenntartásához nem kell több tőke, mert az OTP az alapszcenárióban nem ad ki több hitelt.

Az addicionális kockázati költségek kapcsán Urbán elmondta, hogy a magyar lakosság már bizonyította, hogy a stressz tűrő képessége magas, bár azt nem tudja, hogy a lakosság hogyan reagál az újabb stresszre.

Az állami segítségnyújtás kapcsán Urbán elmondta, nem azért kell, hogy a bank túléljen, hanem azért, hogy magasabb hitelezési aktivitásra sarkallja a bankokat. Urbán kiemelte, hogy jelenleg bármilyen bank csak úgy tud a piacról forráshoz jutni, ha mögötte AA, vagy AAA-s állami garancia áll. Magyarországon a BBB+ -os állami garancia nem sokat ért, mert "kutyának sem kell", egyedül az IMF csomag fedezet jelentheti egy megfelelő garancia kereteit.

Urbán hangsúlyozta, hogy az eredeti feltételekkel a bankmentő csomagot nem fogadja el, de más európai országokban bevett feltételeket szívesen elfogadna. A bank feletti irányítás átvételének semmi indoka nincs, ugyanakkor tisztességes és korrekt feltételek mellett elfogadott csomag javíthatná a bank eredményességét.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás