Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Az OTP-é a második legnagyobb bolgár bank

2003.05.13. 16:18
Az OTP Bank veheti meg a bolgár DSK Bankot a bolgár Bank Konszolidációs Társaság keddi döntése alapján, közölte az MTI. A bolgár bankra az OTP Bank és az osztrák Erste pályázott. Az OTP 311 millió, az Erste 293 millió eurót ajánlott.
A bolgár Bankkonszolidációs Társaság (BCC) eredetileg április végén akarta a vevőt megnevezni, de különböző, részben politikai okokból a döntést többször is elhalasztották. A BCC a privatizációs tanácsadót, a Morgan Chase and Co-t (JPM) kérte fel, hogy készítsen tanulmányt az ajánlatok előnyeiről és hátrányairól. A bolgár kormányon belül egyesek az Erste Bankot támogatták, mondván, hogy a régió bankjainak átalakításában tapasztalatai vannak, mások viszont az OTP-t pártfogolták, mivel az több pénzt ajánlott.

Az utolsó állami bank

A DSK Bank, az utolsó állami tulajdonban maradt bolgár pénzintézet az év első negyedében a tavalyinál 36,8 százalékkal nagyobb, 19,23 millió levás (több mint kétmilliárd forintos) adózás előtti nyereséget ért. Az egykor legnagyobb, ma második legerősebb bolgár bank már tavaly is nagyon jó eredményt ért el: az év végére a 2001-esnél mintegy hetven százalékkal magasabb, 40,7 millió levás profitot teljesített. A bankot tavaly az év pénzintézetének választottak Bulgáriában.

A DSK 1989 előtt az ország egyetlen takarékpénztára volt, azóta azonban változatossá tette szolgáltatásait és mintegy 1 millió ügyfelével az ország magánbanki ügyfeleinek 20 százalékával rendelkezik. A Napi Online szerint a DSK auditált mérlege 2002 végén 2 036 millió leva (260 milliárd forint) mérlegfőösszeget, 256 millió leva (33 milliárd forint) saját tőkét és 26 millió leva (3,3 milliárd forint) adózott nyerséget mutatott.

Egy szlovák bankot már megszerzett

Az OTP-nek nem a bulgáriai volt az első külföldi tulajdonszerzése: 2001 őszén döntött úgy a szlovák kormány, hogy 700 millió szlovák koronáért megvásárolhatja a Beruházási és Fejlesztési Bank (IRB) 92,55 százalékot kitevő két részvénycsomagját. Az egykori IRB Szlovákia ötödik legnagyobb bankja volt, több mint félszáz fiókjában mintegy ezer embert foglalkoztatott.

Az OTP a vásárláskor arra kötelezte magát, hogy a szerződés megkötésétől számított 12 hónapon belül egymilliárd koronával emeli az IRB alaptőkéjét, és vállalta, hogy a bank több mint 50 százalékának legalább öt évig a tulajdonosa marad. A pénzintézetnek, amely immár az OTP Banka Slovensko nevet viseli, tavaly szeptember 30-án 120 milliárd forint volt a mérlegfőösszege, becslések szerint idén az OTP konszolidált nyereségének már akár 10 százalékát is adhatja.

Elkésett a felfüggesztés

A DSK-döntés miatt a Budapesti Értéktőzsdén délután négytől felfüggesztették az OTP-részvények forgalmazását a tőzsdenap hátralevő részére. Ám a DSK megvásárlásáról szóló hír már a felfüggesztés előtt napvilágra került. Ekkor az OTP részvények 2.440 forinton forogtak, ez 53 forintos, 2,22 százalékos erősödés az előző nap záróárához képest.