Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Nem eladó az OTP Bank

2006.09.11. 07:35
Jelenleg nem tartja hitelintézetét potenciális felvásárlási célpontnak Csányi Sándor, az OTP Bank első embere - derül ki abból az interjúból, amelyet az elnök-vezérigazgató a londoni Euromoney című lapnak adott.

Csányi Sándor az Euromoneynak adott interjújában úgy fogalmazott: "Ez idő szerint nem vagyunk eladók, tudunk értéket teremteni a részvényeseinknek." Az OTP vezérigazgatója szerint az ellenséges felvásárlások a bankszektorban ritkák, és többnyire sikertelenül végződnek. Ugyanakkor előállhat olyan helyzet is, amikor a bank értékesítése tűnhet jobb megoldásnak. Ha úgy gondolnánk, hogy kevesebb értéket állítunk elő és stagnálunk, újabb növekedési lehetőségeket kellene találnunk - mutatott rá, majd hozzátette: "Nem zárok ki semmilyen lehetőséget."

A Euromoney cikkében utal rá: többször felmerült már egy nagy európai szereplő neve, amely egy Erste, KBC vagy OTP méretű szereplő felvásárlásával egy csapásra biztosítaná komoly jelenlétét a régióban. Csányi erre úgy reagált: biztos benne, hogy ez megtörténik, ám nemcsak európai, hanem tengerentúli bankok is tehetnek ilyen lépést.

Az OTP Bank terjeszkedési stratégiája kapcsán Csányi - reagálva a lap által idézett elemzői véleményekre - úgy fogalmazott: "Néha azt mondják az elemzők, hogy túl konzervatívak vagyunk, néha viszont azt vetik a szemünkre, hogy túl sokat költünk. A legjobb talán azt mondani, hogy viszonylag konzervatívak vagyunk."

A Euromoney cikkének megállapítása szerint úgy tűnik, hogy az OTP a támadást tekinti a legjobb védekezésnek annak érdekében, hogy független maradjon. Csányi Sándor ennek kapcsán közölte: reményei szerint 2010-re a csoportszintű profit 35 százalékát már a külföldi leánybankok adják, de az is elképzelhető, hogy ez az arány eléri a 40 százalékot.

Ami a magyarországi makrogazdasági helyzetet illeti, szerinte az nem rossz, ám a költségvetési hiány mértéke nagy problémát jelent. A csomag, amelyet a parlament júliusban fogadott el, az elnök-vezérigazgató szerint a bankszektort is fékezi majd, leginkább a hitelezési oldalon. Ezzel együtt úgy véli: vannak bizonyos lépések, amelyeket most elkerülhetetlenül meg kell tenni, hiszen ezek nélkül később még nagyobb problémákkal szembesülnének a piaci szereplők.

Az OTP legnagyobb régiós riválisairól - amelyek közé a lap a Raiffeisen Internationalt és az UniCreditet sorolja - Csányi úgy véli, hogy bankjának egyikük fejlődési modelljét sem kell követnie. Ha egy pillantást vetünk az OTP számaira, látszik, hogy sokkal jobbak a versenytársakéinál, tehát a bank sikeresen járja a maga útját - érvel az elnök-vezérigazgató.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!