Ágnes
-1 °C
2 °C

Az OTP 320 milliárdot veszített értékéből

2005.10.21. 09:39
Látványosan esett az OTP Bank részvényeinek árfolyama az elmúlt két hétben annak ellenére, hogy a bank 10 milliárd forintot költött törzsrészvények vásárlására.
A sajátrészvény-vásárlások ellenére is látványosan esett az elmúlt két hétben az OTP Bank részvényeinek árfolyama. Az október 6-i bejelentés óta - még a tegnapi korrekció után is - a BUX közel 3 ezer ponttal került lejjebb, míg a bankpapír árfolyama mintegy 1150 forintot esett.

Az OTP kapitalizációja így 320 milliárd forintot csökkent, annak ellenére, hogy maga mintegy 10 milliárd forintot költött el 1,275 millió törzsrészvény megvásárlására. A részvényesek egyébként az áprilisi közgyűlésen adtak felhatalmazást az igazgatóságnak 28 millió darab értékpapír megvételére. Akkor két indokot hoztak fel a részvény-visszavásárlásra: egyrészt az így megszerzett papírok jelentik a bank opciós és bónuszprogramjának fedezetét, másrészt ezzel kívánták megteremteni a lehetőséget a beavatkozásra a részvényárfolyam ingadozása esetén.

Október eleje óta történt ugyan néhány százezer darabnyi lehívás, de feltehetően az akkori 9 millió darabos állomány még jó ideig tudta volna biztosítani a mennyiséget az ösztönző programhoz. Valószínűbb, hogy a bank az árfolyamzuhanást próbálta tompítani, erre egyébként még egy hétig lesz lehetősége, hiszen a visszavásárlási program határideje október 28. Az OTP jelenleg 9,858 millió saját részvénnyel rendelkezik.