Edina
-12 °C
-3 °C

Az OTP ingyen vált euróra

2001.09.03. 09:27
A jövő év elején megszűnő 12 európai deviza bármelyikében a devizaszámlákon elhelyezett összegeket - ha a számlatulajdonos másként nem rendelkezik - az OTP Bank az év végén díjmentesen átszámítja és átvezeti eurószámlára - tájékoztatta Lantos Csaba vezérigazgató-helyettes az MTI-t.
A magyarországi adatok szerint a lakosság a devizaszámlákon elhelyezett összegeket átszámítva 750 milliárd forinttal rendelkezik. Ennek fele dollárban, harmada német márkában, 7 százaléka schillingben van. Becslések szerint 60-70 milliárd forintnyi valutát tartanak otthon az emberek.

330 milliárd forintnyi devizabetét

Lantos Csaba elmondta, az OTP Bank mintegy 330 milliárd forintnak megfelelő devizabetétet kezel. Ennek több mint 40 százaléka a Gazdasági és Monetáris Unió tagországainak devizája és euró, mintegy 45 százaléka USA-dollár, a többi egyéb valuta. Az EMU tagdevizák közül a német márkában nyitott devizaszámlák állománya a legnagyobb a banknál.

At OTP kicsalogatná a matrac alól a megszűnő devizákat

Mindazoknak, akik valutájukat otthon tartják, a vezérigazgató-helyettes azt javasolja, hogy helyezzék számlára a külföldi készpénzüket. Az OTP Bank ezt számos kedvezménnyel ösztönzi hétfőtől.

Aki december 29-ig nyit lakossági eurószámlát az OTP Banknál, már 100 eurós összeghatártól megteheti, és egy évig számlavezetési díjat sem kell fizetnie. A megszűnő nemzeti valutákat 2001 végéig konverziós jutalék felszámítása nélkül lehet befizetni eurószámlára.

Arra is lehetőség van, hogy az ügyfelek a valutavételinél kedvezőbb, devizavételi árfolyamon forintszámlára helyezzék a 12 valuta bármelyikét.

Az EMU nemzeti valutával rendelkezők természetesen forintra vagy nem EMU-valutára is átválthatják pénzüket december 29-ig, erre továbbra sem számít fel jutalékot az OTP Bank.

Mi legyen az pénzérmékkel?

Az EMU nemzeti valutaérmék közül az OTP Banknál jelenleg az 1, illetve nagyobb címletű német márka és az 5, illetve nagyobb címletű osztrák schilling átváltására, valamint devizaszámlára történő befizetésére van lehetőség 25 százalékos jutalék megfizetésével november 30-ig. Az euróérmék közül 2002. január 1-jétől csak az 1 és 2 címletűeket fogadja el a bank ugyancsak 25 százalékos jutalék megfizetésével.