Mihály
12 °C
21 °C

Az OTP szerint 270 fölé is mehet a forint

2006.03.31. 11:15
"Az árfolyamra ható külföldi és belföldi tényezők alapján jelentősnek látjuk a további forintgyengülés kockázatát. A következő 3 hónapon belül a 265-270-es sávban valószínűsítjük az árfolyamot, nem zárva ki 270 feletti szinteket sem. Hosszabb, 6-12 hónapos távon a forint erősödésére számítunk, ezért 6 hónapra 260, 12 hónapra 255 körüli árfolyamot valószínűsítünk" - az OTP elemzése szerint most érdemes devizahitelt felvenni.
A következő időszakban várható, hogy a hosszú távú európai és a japán jen hozamok tovább emelkednek a rövid kamatok emelésével párhuzamosan. A hosszú távú dollárkamatok már az elmúlt hónapokban emelkedtek, és további sorsuk a növekedési és inflációs kilátások függvénye, de a kockázatok a további emelkedés irányába mutatnak - áll az OTP devizapiaci elemzésében. A bank szakértői szerint így rövid távon a globális környezet az elmúlt hónapok eseményeihez hasonlóan a a feltörekvő piaci országok devizáinak további gyengülését eredményezhetik. Az OTP külön kitér rá: felkészületlenül érheti a piacokat, hogy Európában egy a kirajzolódóban lévő erős konjunktúra akár a ma beárazott 3,25-3,50 százalék feletti jegybanki kamatokhoz vezethet. Hasonlóan, a várakozásokhoz képest magasabb kamatokkal, illetve több kamatemeléssel lepheti meg a piacokat a Bank of Japan. A kockázatvállalási hajlandóság szempontjából eddig nagyobb szerepe volt az amerikai és a japán kamatoknak, de félő, hogy az EKB vártnál szigorúbb kamatpolitikája kedvezőtlenül hat a kelet-európai devizák euróval szembeni árfolyamaira.

Forint: belhatások

A forint árfolyama azonban nem csak a külső körülmények alakulásán múlik: a globális környezet kedvezőtlenebbé válása olyan időszakban érte a forintot, amikor az különösen sebezhetőnek bizonyult - emeli ki az OPT. A bank szerint az, hogy a forint a régió devizáit meghaladó mértékben gyengült, köszönhető egyebek között a választások körüli bizonytalanságnak, illetve annak, hogy A választások előtt a jegybank - kerülni szándékozván a politikai állásfoglalást - nem kíván módosítani a kamatszinten. Az általános meglátás szerint a kamatemelést kiváltó kritikus árfolyamszint 272-275 környékére tolódott - áll az elemzésben. Ráadásul a forintkereslet jelentős részét biztosító devizahitel-felvétel (a hitel folyósítása előtt a bankok a devizát átváltják forintra) az első negyedévben szezonális okok miatt jellemzően alacsonyabb, mint az év későbbi időszakában.

Kelet-európai devizák: együtt vagy külön utakon?

Az OTP elemzői szerint a forint árfolyamának jövőbeni alakulását az elkövetkező hónapokban a globális tényezők mellett erősen befolyásolja a kelet-európai deviza-árfolyamokról (CZK, SKK, PLN, HUF) alkotott hosszabb távú vélekedés. A globális kamatok jövőbeni alakulásával kapcsolatos bizonytalanság illetve a várható hozamemelkedés a fejlett piacokon csökkenti a kelet-európai pénzügyi eszközökbe való befektetések vonzerejét. Ez a fajta bizonytalanság az utóbbi időben tükröződőtt a kelet-európai devizaárfolyamok megemelkedett volatilitásában, azaz jelentős ingadozásában.

Az elmúlt időszakban a kelet-európai devizák árfolyamai trendjükben hasonló mozgást mutattak, de a forintot láthatóan megkülönböztették a többi devizától, és a 2005 elejétől számított relatív árfolyam-változások alapján a forint nagyobb mértékben gyengült az euróval szemben.

#alt#
forrás: Blomberg, OTP

Ugyanakkor nem hagyható figyelmen kívül - és ezt kisebb ingadozásokkal a múltbeli adatok is visszaigazolják -, hogy a kelet-európai régiót gyakran egyetlen blokként kezelik a külföldi befektetők, ezért a közös trendszerű mozgások meghatározóak, kölcsönösen befolyásolják a négy valuta kurzusát. A régióról mint devizapiaci szempontból homogén blokkról való gondolkodás egy fontos orientáló tényező lehet az elkövetkező időszakban is, kérdéses, hogy a differenciálás megvalósul-e egy az euróövezetbe reálgazdasági szempontból erősen integrált gazdasági blokkon belül.

A helyzet változhat: a külföldi befektetési bankok elemzései és ajánlásai alapján érezhető a devizák közötti megkülönböztetésre irányuló törekvés, mely alapján a jobb makrogazdasági háttérrel rendelkező devizákra erősödő (cseh, szlovák), az instabilabb hátterű gazdaságok (lengyel, magyar) devizáira gyengülő árfolyam-várakozások alakulnak ki, legalábbis rövid távon.

Egy év múlva újra erős lehet a forint

Rövid, 1 hónapos távon az eddig említett tényezők továbbra is a forint ellen szólnak, így az OTP az árfolyam további 2-3 százalékos gyengülését valószínűsíti, az elemzők szerint a forint/euró keresztárfolyam a 270-es szintig emelkedhet. A bank nem zárja ki az ennél is gyengébb, az MNB kamatemelési lépéseit "tesztelő" 272-275 közötti árfolyamot sem. Az okok: a dollár és euró kamatemelési várakozások tovább erősödhetnek, miközben a belföldi bizonytalanság nemigen múlik, jobb esetben is csak mérséklődik. A választások után közvetlenül még nem számíthatunk a költségvetés rendbetételét célzó intézkedések bejelentésére, viszont a választási ígéretek legalább egy részét teljesíteni fogják - vélik a bank szakértői.

Inkább deviza-, mint forinthitel
Az OTP szerint ha 265 forint felett áll az euró ára, nem érdemes forintban hitelt felvenni. Az árfolyam további, jelentős gyengülésének kockázata ugyanis alacsonyabb, mint az ezzel párhuzamosan várható hazai kamatemelésé. Ugyanakkor hosszabb távon már a forint erősödése, és ezzel a devizahitel-törlesztőrészlet összegének csökkenése várható.

Középtávon már kedvezőbb a kép: 6-12 hónap alatt nagy valószínűséggel az árfolyamot erősítő tényezők kerülnek túlsúlyba. A kulcsvaluták piacain már tetőzhetnek a kamatemelési várakozások, ami ismét erősítheti a feltörekvő piacok devizái iránti keresletet, így a globális-regionális környezet ismét kedvezőbbé válhat. Ahhoz, hogy a külső folyamatok erősíteni tudják a forintot, a belföldi folyamatok javulására van szükség - szögezik le a szakértők. A legtöbb hitelminősítő és befektető házak hangsúlyozták, hogy a jelenlegi kegyelmi állapot a választások végéig tarthat, ezt követően a kormánynak el kell készítenie a konvergencia program hiteles változatát. Az OTP összességében azt várja: a kedvezőtlen külső és belső feltételek miatt a forint rövid távon tovább gyengülhet, majd a választások utáni 270 forint/euró körüli szintről az árfolyam fokozatosan erősödve júniusig 265, szeptemberig 260, jövő márciusig pedig 255 forint körüli szintig erősödik vissza.