Leányai kezében az OTP

2008.11.19. 11:29
Az OTP nyereségének harmadát a leányai adják, így a bank jövője szempontjából is fontos, hogyan teljesítenek, fenyegeti-e veszély a leányokat. Az OTP nyolc leánybankja közül az ukrán van a legnagyobb veszélyben a nemzeti valuta gyengülése és az emiatt bedõlõ hitelek számának növekedése miatt.

Bár az OTP Bank profitjának több mint kétharmadát még mindig Magyarország adja, egyre fontosabb a leánybankok pénzügyi helyzete. A külföldi leánybankok az adózás utáni konszolidált nettó eredmény 34 százalékát adták az év elsõ kilenc hónapjában, tavaly ez az arány 24 százalék volt. Erőteljesen nőtt az ukrán, a szlovák, a horvát és montenegrói leánybankok profitja, Oroszországban és Bulgáriában azonban kevésbé dinamikus, egyszámjegyű volt a növekedés mértéke. A külföldi leánybankok részesedése a hitelportfolión belül 49 százalékos, a betétek között pedig 38 százalékos volt.

A két legnagyobb leánybank a Bulgáriában piacvezető DSK és az ukrán CJSC, mely a nyolcadik legnagyobb bank Ukrajnában. A bolgár leány mérlegfõösszege az idei harmadik negyedév végén 1088 milliárd volt, tehát a teljes bankcsoport mérlegfőösszegének 11 százaléka. Az ukrán leány mérlegfőösszege 836 milliárd forint volt, ez a csoportérték 8 százalékát adja. Nagyon érzékenyen érintené tehát az OTP jövőjét, ha bármelyikkel baj történne.

Leány neve
  Mérlegfõösszeg 2007Q3 (m. ft)
  Mérlegfõösszeg 2008Q3 (m. ft)   Problémás hitelek 2007 Q3
  Problémás hitelek 2008 Q3
 DSK, Bulgária
 886 908  1 088 199  3,6%
 3,7%
 CJSC OTP Bank, Ukrajna  538 486  836 258  2,7%  1,9%
 OTP Bank of Russia  375 369  477 717  10,0%  9,3%
 OTP Banka Hrvatska  397 155  449 566  1,3%  1,5%
 OTP Banka Slovensko  353 347  407 916  4,3%  3,7%
OTP Bank Romania  263 556  358 706  5,1%    4,9%

Crnagorska Komercijalna Banka
 234 113  297 363  0,9%  3,0%
 OTP Banka Srbija  99 063  150 916  23,1%  11,1%

Forrás: OTP Bank gyorsjelentése

A devizahitelek országa

A pénzügyi válság a két ország közül Ukrajnát érte el, az ország a válság leküzdéséhez az IMF segítségét kérte. Ukrajna átesett egy kisebb bankpánikon október elején, amikor a kereskedelmi bankok ügyfelei megrohanták a bankokat, hogy kivegyék a betétjeiket. Két hét alatt 1,3 milliárd dollárt vettek ki. Hogy elkerüljék az összeomlást, az ukrán jegybank rendeletben tiltotta meg a banki betétek lejárat előtti kifizetését. Október közepén állami felügyelet alá vonták az ország hatodik legnagyobb bankját, a likviditási problémákkal küzdő Prominvestbankot, és azt is jelezték, hogy minden olyan bankot államosítanak, mely gondba kerül a válság miatt. A pénzügyi válság leküzdésére november elején az IMF 16,4 milliárd dolláros hitelkeretet hagyott jóvá Ukrajna számára, cserébe válságkezelő intézkedéseket tartalmazó törvényt kellett elfogadnia a parlamentnek.

Nem csak nálunk dőlnek a devizások

Ukrajnában az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt a hitelállomány, a lakosság főleg devizában adósodott el, mert – mint Magyarországon – sokkal kedvezőbbek voltak a feltételek. Az árfolyamkockázat, a dráguló hitelek most ütnek vissza a lakosságra. Az elmúlt hónapokban a hrivnya értékének több mint negyedét elveszítette, emiatt megugrottak a törlesztőrészletek. A bankok közötti bizalom hiánya miatt a bankközi hitelezés majdnem megszűnt, így Ukrajnában is szűkültek és drágultak a források. Ezen az sem segített, hogy a kormány már húsz ukrán banknak nyújtott segítséget. A Kyivpost szerint a bankok jócskán megemelték a kamatokat, és nem csak az új szerződéseknél, hanem a korábban felvett hiteleknél is.

Mérlegfőösszeg

A bank vagyonát mutatja be. A mérlegben szereplő összes eszköz, vagy forrás összege, vagyis a banknál elhelyezett betét és hitel mennyiségét jelzi.

A Standard and Poor's előrejelzése szerint Ukrajnában akár 35 százalék is lehet a problémás hitelek aránya az összes hitelen belül, a Phoenix Capital (egy kijevi székhelyű befektetési bank) pedig 15-20 százalékra teszi ezt a számot. Azt azonban hozzáteszik, hogy ezen hitelek nagy részét valószínűleg átütemezik és végül nem fognak bedőlni. Mindenesetre a veszély ott lebeg az Ukrajnában működõ bankok felett.

Az OTP- leány CJSC-ben a bruttó hitelállomány éves szinten 61 százalék felett nõtt (az elõzõ negyedévhez képest 21 százalékos a növekedés), ezen belül a lakossági hitelek 70,4 százalékkal. A hitelek nagy része devizahitel, melyek a mostani helyzetben fokozott veszélynek vannak kitéve. Ráadásul sokkal kevesebb a betétállomány, mint a hitelállomány, így ha elkezdenek bedőlni ezek a hitelek, likviditási probléma léphet fel a banknál. Ebben az esetben az OTP-nek kellene kisegítenie leányát, ezt teheti tőkeemeléssel, hitellel, betéttel. Egy mentőakció viszont valószínűleg elvinné a csoport profitjának nagy részét.

Kevesebb problémás hitel

Az OTP menedzsmentje azonban nem fél. Urbán László vezérigazgató-helyettes azt mondta a bank gyorsjelentésének ismertetésekor, hogy Ukrajnában a nagy veszély az IMF csomaggal elhárult, az OTP Bank ügyfélköre mind a lakosságban, mind a vállalatok között jó (ez részben a Raiffeisenes múltnak köszönhető, a CJSC-t az osztrákoktól vette meg az OTP). Ezért nem tart attól, hogy a saját várakozásaiknál nagyobb mértékben nőnének a rossz hitelek.

Anya és leányok fiókjai

Bizakodásra adhat okot, hogy a problémás hitelek aránya az ukrán leánynál a tavalyi 2,7 százalékról 1,9 százalékra csökkent – igaz, a hitelek besorolása elsősorban a bank saját mérlegelésén múlik. Ugyanakkor persze a CJSC teljes hitelállományának túlnyomó többsége devizaalapú, így az adósok ki vannak téve az árfolyammozgásoknak. Ha a hrivnya tovább gyengül akkor jelentősen megnőhet azok száma, akik nem tudják fizetni devizahiteleiket. A bank meg is növelte céltartalékát, azaz a bank készül a nehezebb időkre. Hiszen ha nagyon megemelkednek a törlesztőrészletek, megnő azoknak az aránya, akik nem tudják fizetni tartozásukat. Még a gyorsjelentés nyilvánosságra hozatala elõtt az OTP bejelentette, hogy a CJSC jegyzett tőkéjét 861,4 millió hrivnyával (akkori árfolyamon 31 milliárd forinttal) emelte. Az ukrán leánybank törzstőkéje ezzel 2068,2 millió hrivnyára változott.

Másutt is kellett emelni

Oroszországban is növelték a céltartalékot, mert bár a rossz hitelek aránya itt is csökkent, még mindig az adósok 9,3 százalékánál merülhetnek fel gondok. Október közepén az OTP 3,5 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre az orosz leánynál. A múlt héten a Fitch leminősítette az orosz leánybankot, az indoklás szerint azért, mert a magyar piacon "romlott a működési környezet", ez pedig a hitelminősítő szerint nehezebbé teheti az anyabanknak a segítségnyújtást, ha a leánynak szüksége lenne rá.

A problémás hitelek aránya egyébként a szerb leánynál a legmagasabb, minden tizedik hitelnél fennáll a veszély, hogy nem tudják visszafizetni. Az is igaz, hogy a mostani 11 százalékra a tavalyi 23,1 százalékról csökkent az arány. Szerbiában is elkezdte éreztetni hatását a pénzügyi válság, az országnak 518 millió dolláros készenléti hitelt nyújt az IMF, mert itt is lassult a hitelezés és a gazdasági aktivitás.

A bolgárok még kimaradtak

Az OTP legnagyobb leánya Bulgáriában van. A DSK az ország legnagyobb bankja, mérlegfőösszege ezermilliárd forint felett van, ez a teljes bankcsoport mérlegfőösszegének 11 százaléka. Bulgáriáról még nem érkeztek olyan hírek, hogy a válság miatt segítségre szorulna az ország, de az is igaz, hogy a Világbank szerint Bulgáriának gazdasági szükségtervet kell készítenie. Ott is csökkent a gazdasági növekedés, 6,5 százalékról 4,7 százalékra szállították le a terveket. Ráadásul az országban választások lesznek, a kormány pedig nemhogy takarékoskodna, de inkább nagy beruházásokat tervez. A nagyobb hitelminősítők mind leminősítették, vagy negatív kilátásra helyezték Bulgáriát is, ami szintén nem könnyíti meg az OTP helyzetét: a leminősített országok és az ott működő bankok is nehezebben, drágábban jutnak külső forrásokhoz.  • Tippek
  • Babaváró hitel