Krisztina
18 °C
24 °C

Stratégiát vált az OTP

2008.07.09. 07:37
Régiós terjeszkedési hulláma eredményeként, úgy tűnik, sokat markolt, de keveset fogott az OTP - Urbán László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese ugyanis tegnap a Reutersnek adott interjújában elmondta: stratégiát vált a bankcsoport.

A cél a nagyobb és profitábilisabb keleti piacokon való részvétel megszilárdítása és erősítése, így a jövőben elsősorban az orosz, illetve a bolgár, az ukrán és a montenegrói érdekeltségre fektetne nagyobb hangsúlyt a vállalat.

Az orosz és ukrán piacokon való terjeszkedést már korábban jósolták az elemzők, hiszen előbbin mindössze egy-két, míg utóbbin egyelőre csak négyszázalékos az OTP lakossági piaci részesedése, amellett szakértők szerint jelenleg e két ország bankpiacában van a legnagyobb növekedési potenciál.

Az interjúból kiderül ugyanakkor, az sincs kizárva, hogy néhány új keleti országban is megveti a lábát az OTP, Urbán László azonban ezzel kapcsolatban nem árult el konkrétumokat. Annyit viszont elmondott, hogy a befektetők körében mostanában népszerű és nagy növekedési lehetőségekkel kecsegtető Kazahsztán egyelőre nem elsődleges célpont.

A keleti terjeszkedés persze áldozatokkal jár, a bankcsoport vélhetően még az idén megválik néhány kisebb leányvállalatától. Egyelőre a szlovák és a szerb érdekeltségek eladása került szóba. Urbán László ugyanakkor elmondta: nincs rajtuk értékesítési kényszer, az eladás nem sürgető, így csak fundamentálisan indokolt esetben válnak meg leányvállalataiktól.

A vezérigazgató-helyettes bár részletekbe e téren sem ment bele, annyit megemlített: az sincs kizárva, hogy az OTP befektetései végrehajtása kapcsán egy nyugat-európai bankkal folytasson egyeztetéseket. Ennél konkrétabban fogalmazott az OTP-részvények jelenlegi árfolyamát és célárait tekintve: előbbieket fundamentálisan alulértékeltnek tartja, és mint mondja, a bankcsoport a biztosítási üzletága eladásából származó 164 milliárd forint egy részét sajátrészvény-visszavásárlásra fordítja majd.

Urbán a tízezer forint feletti célárakat tartja indokoltnak és reálisnak. (A vezérigazgató-helyettes nyilatkozata tegnap különösen jót tett a bankpapíroknak, az OTP-részvények 2,80 százalékos pluszban zárták a napot a Budapesti Értéktőzsdén, a nap végén 6220 forinton kereskedtek velük.)

AZ OTP az elmúlt hét évben mintegy hárommilliárd eurót költött külföldi felvásárlásokra, főként a FÁK térségében és Délkelet-Európában terjeszkedett. A bankcsoport reményei szerint a külföldi leányok 2010-re már a nettó profit felét adhatják. Urbán elmondta: a stratégiaváltástól azt reméli, hogy közelebb kerülnek a 2010-es kétmilliárd eurós adózás előtti eredményhez.