Konrád
8 °C
26 °C

Tovább terjeszkedik az OTP

2005.02.14. 16:31
Romániában, Szerbiában, Horvátországban és Szlovákiában terjeszkedne az OTP Bank. Csányi Sándor vezérigazgató nagy harcot vár Romániában, és több tervvel készülnek szerb bankok megvételére.
Az OTP Bank az idén akvizícióval szeretné piaci részesedését növelni Romániában, Horvátországban és Szlovákiában is, emellett az idén szeretne belépni a szerb piacra - mondta Csányi Sándor elnök-vezérigazgató.

Nagy harc Romániában

Romániában az egyik célpont a román takarékpénztár (Casa de Economii si Consemnatiuni s.a., CEC), amely a második legnagyobb román bank, 1300 fiókja van, és piaci részesedése meghaladja a 10 százalékot. A legjobb stratégia, ha a DSK Bank példája nyomán a lakossági piacon, korszerű szolgáltatásokkal indul el az OTP Bank, s csak utána száll ringbe a vállalati piacon is - mondta az elnök-vezérigazgató.

Romániában Csányi szerint óriási harc várható, mert a térség iránt jelentősen megnőtt az érdeklődés, az eladásra kínált bankok száma pedig csökkent. Ez már Horvátországban is tapasztalható volt - tette hozzá.

Több terv Szerbiára

A szerbiai terjeszkedésre - ahol tavaly a Jubankát elhalászták az OTP orra elől - több terv is van. A bank szeretne az államtól vásárolni, de van forgatókönyv arra az esetre is, ha ez nem sikerülne - mondta az elnök-vezérigazgató.

Ahhoz, hogy egy bankot igazán eredményesen lehessen működtetni, 10 százalék közeli vagy azt meghaladó piaci részesedés szükséges, ez motiválja a további akvizíciókat azon országokban, amelyekben az OTP Bank már jelen van. Emellett folytatódik természetesen az organikus növekedés is.

"Mindenhol megvan a célpont, vagy lobbizunk vagy tárgyalunk. Ötven százalékos eredménnyel is elégedettek lennénk" - mondta az OTP Bank négy országot érintő terjeszkedési tervéről.