Géza
-12 °C
-4 °C

Az OTP kilenctizede külföldieké

2005.01.18. 08:29
Jócskán kilencven százalék felett jár már a külföldiek aránya az OTP Bankban, legalábbis a szavazóerőt tekintve. Tavaly - miközben megduplázódott az árfolyam - 34 millióról 22 millió alá csökkent a magyar kézben lévő részvények száma.
Kilencven százalékban külföldi befektetők birtokában van az egyetlen függetlenként számon tartott magyarországi pénzintézet, az OTP Bank - derül ki a tegnap közzétett 2004 végi tulajdonosi struktúrából. A külföldi befektetők tulajdoni aránya (az EBRD 2 százalékos pakettjét is hozzászámolva) 2004 eleje óta 80,8 százalékról 85,9 százalékra nőtt, a nem szavazó saját részvények miatt ezt jelentősen felülmúló szavazóerejük pedig 81,1 százalékról 91,6 százalékra emelkedett. Mindez azt jelenti, hogy míg egy évvel ezelőtt a 280 millió OTP-részvényből 225 millió volt külföldi kézben, most már több, mint 240 millió. A magyar tulajdonban lévő papírok száma ugyanakkor 34 millióról 22 millió alá, a saját részvényeké 21 millióról 18 millióra csökkent.

Magyar vezetés

Eközben 12 hónap alatt megduplázódott az árfolyam. A kilencven százalék feletti külföldi befolyás persze vajmi kesésé látszik az OTP stratégiáján. Bár külföldön igyekszik regionális multiként fellépni, terjeszkedését mind a hazai közvélemény, mind a hazai politikai szféra a magyar gazdaság regionális térnyerésének tekinti.

Az OTP vezetése továbbra is "magyar" menedzsment, amely mesze nagyobb függetlenséget élvez, mint bármely másik külföldi többségű tőzsdei cégnél. A függetlenség záloga a szórt tulajdonosi struktúra, öt százalék fölé legfeljebb egyik-másik globális letétkezelő tud elvergődni. A számokból azonban jól látszik a sajátrészvény-állomány lassú erodálása. Egy év alatt több mint 3 millió részvényt hívtak le az OTP vezetői és egyéb dolgozói. Igaz, a megmaradt 18 millió piaci árfolyamon 110 milliárd forintot ér, szemben az egy évvel ezelőtti 60 milliárddal.

A decemberi adatokból ugyan nem derül ki a munkavállalók aránya, de a felső vezetés (it-tagok és ügyvezetők) mintegy 6 millió részvényt birtokolhatnak. Ez a hazai kézben lévő teljes állomány csaknem egyharmada, értékben több, mint 36 milliárd forint. A mintegy 2,5 százalékos szavazóerőt képviselő csomag értelemszerűen kevés a kontrollhoz, ám az OTP sajátos helyzetében - a külföldiek láthatóan jórészt azért vesznek, mert bíznak a 10 éves tőzsdei pályafutás alatt 50-szeres árfolyam-emelkedést lehetővé tévő menedzsmentben - ezt a kontrollt valójában semmi sem veszélyezteti. Így akármit is mutat a tulajdonosi struktúra, a Nádor utcából alapvetően egy magyar bank készül Délkelet- és Kelet-Közép-Európa meghódítására.