Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Az OTP-t bevezetik a varsói tőzsdére

2008.09.29. 15:00
A varsói tőzsdén is lehet kereskedni az OTP Bank részvényeivel, mégpedig a blue-chip szegmensben, azaz a vezető papírok között. Közben megint felerősödtek a pletykák a PKO és az OTP bank lehetséges fúziójáról.

Az OTP Bank a pénzintézet részvényeinek a varsói tőzsdére való bevezetését fogja kezdeményezni – jelentette ki Varsóban sajtótájékoztatón Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója. Csányi szerint a papírokat a varsói tőzsde blue-chip szegmensében, a WIG-20-ban szeretnék forgalmazni.

Az OTP Bank road-showt szervez majd Lengyelországban, hogy meggyőzzék a befektetőket, érdemes OTP-részvényt vásárolniuk.

A banknál egyelőre nem terveznek részvénycserés ügyletet a részben állami tulajdonban lévő PKO BP bankkal, "egyfajta együttműködés" azonban elképzelhető a két bank között – reagált Csányi Sándor az erről szóló pletykákra. A Puls Biznesu lengyel napilap arról számolt be, hogy a részvénycsere a két pénzintézet lehetséges fúziójának első lépése lenne. Ezt a hírt a lengyel lap a varsói pénzügyminisztérium meg nem nevezett forrására hivatkozva közli.

A lengyel állam a PKO-ban 51 százalékos tulajdonnal rendelkezik.

Vágó Attila, a Concorde vezető elemzője túl sok reményt nem fűz ahhoz, hogy jelentős átfolyamfelértékelődést láthatnak a részvényesek a közeljövőben. Azzal, hogy az OTP WIG-20-ban is megjelenik, megnyílik a lehetőség a lengyel befektetési alapok előtt, hogy komolyabb mennyiséget felhalmozzanak OTP-s papírokból. Ennek ellenére nem hiszi, hogy a forgalom elkerül a hazai értékpapírpiacról. Az OTP felülteljesít a mai válságos időben a pénzügyi szektorhoz tartozó tőzsdei cégek között, azaz nem esik úgy, mint sok európai társa, de ez inkább annak köszönhető, hogy erős a társaság tőkepozíciója, amit tovább erősíthet, ha a bank eladja szerb leányát, az OTP Serbiát.

Az árfolyamnak jót tehet, a BÉT-nek nem árt

Ha nincs is másik tőzsdére bevezetve, az OTP papírokkal most is kereskednek Londonban és Németországban is, ez azonban a részvények forgalmának alig tíz százalékát teszi ki – mondta az Indexnek Tóth Attila. A Budapesti Értéktőzsde általános vezérigazgató-helyettese szerint a külföldi tőzsdére való bevezetés sem tereli el az eddigi tapasztalatok szerint jelentősen a papírok forgalmát Budapestről: az ugyancsak Varsóban bevezetett Mol-részvényekkel a budapesti forgalomnak 1-2 százalékát bonyolítják Lengyelországban.

Tóth Attila szerint miközben mindkét országban vannak olyan brókercégek, akik akár a lengyel, akár a budapesti tőzsdén bonyolíthatnak üzleteket, azaz a piacok voltaképpen elérhetők mindkét ország polgárai számára, a sok áttételes költség miatt ez kisbefektetők számára nem vonzó lehetőség. Az OTP azonban nem annyira a kisbefektetőktől, mint a lengyel magánnyugdíj-pénztáraktól várhat nagyobb érdeklődést: törvényi előírás van ugyanis arra, hogy a pénztárak portfoliójában maximum 5 százalékot képviselhetnek a nem Varsóban jegyzet papírok. Ez a potenciális kereslet akár felhajtó erővel is bírhat az árakra, melyek a piaci kiegyenlítő hatások miatt bár időnként kis mértékben különbözhetnek egymástól a két tőzsdén, komoly eltérést nem mutathatnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!