Alfréd
-2 °C
2 °C

Másfélszer drágábbak a budai lakások

2003.11.01. 10:31
Míg a budai oldalon az eladott új lakások átlagára 2003-ban 23,5 millió forint volt, a pesti oldalon ez az érték 16 millió alatt maradt. A budai oldalon nem lehetett 10 millió forint alatt új lakáshoz jutni, Pesten viszont 6,3 millió forintért is értékesítettek lakást - derül ki az Otthon Centrum adataiból.

Az Otthon Centrum ingatlantanácsadó cég értékesítési tapasztalatai alapján idén szinte minden területen keresletnövekedés volt tapasztalható a telekpiacon. Stagnálás egyedül a Budai-hegyvidéket jellemezte, ahol limitált az egyes telkeken felépíthető lakások száma. Az 50-100 milliós, panorámás, családi ház építésére alkalmas telkek viszont - ritkaságuknál fogva - keresettek. A legnagyobb fejlesztőcégeknél továbbra is nagy a pesti belváros iránti kereslet. A pesti oldalon félkörívben húzódó - és a III., valamint a XI. kerületben a budai oldalra is átnyúló - rozsdaövezet nagy arányú lakáspiaci fejlesztése még várat magára. Az elmúlt évek "sikerterületén", Angyalföldön az Autóker beruházásában létesülő több ezer lakásos Marina Part projekt visszafoghatja a többi fejlesztő lendületét. Ugyanakkor a XI. kerület ipari területeinek átalakulása ezzel párhuzamosan beindulni látszik, s a jövőben nagyobb lendületet kaphat.

Elviszi a nyereséget a telekáfa

A fejlesztői lakásépítésekre, így a telekpiacra nagy hatással lehet a telekáfa bevezetése. Becslések szerint ez a lépés a fejlesztői hasznot átlagosan mintegy felével csökkentené, illetve projektek teljes nyereségét is elviheti, ugyanis a vásárlókra hárítható terhek már nem nagyon emelhetők tovább. Ez mindenképpen visszavetné a telekforgalmat, s csökkentené a telekárakat.

Használt lakások

A használt lakások piacán népszerű a Budai-hegyvidék legelegánsabb, XII. kerületi része, ahol a legkeresettebbek az 1+2 szobás és 1+3 szobás lakások 30, illetve 50 millió forintos határig. A XI. kerületben az egyetemi negyedhez közeli garzonlakások ugyancsak népszerűek, s kiadási céllal is jó befektetést jelentenek. Töretlen a pesti belvárosi, Duna-parti lakások népszerűsége, ezekért a panorámás presztízslakásokért extrém esetben egymillió forintot is megadnak négyzetméterenként. A VI. és VII. kerület határán, a Király utca sétálóutcává alakításával a közeljövőben kitolódik Liszt Ferenc téri és környéki vonzó lakókörnyezet határa, felértékelve a környező utcákat is. A Nagykörút még mindig viszonylag éles határt képez a lakásárakat tekintve.

Új lakások

Budán a 45-50 négyzetméteres, Pesten inkább a kisebb új lakások a legnépszerűbbek. Jelentős kereslet mutatkozik a budai oldalon a 120 négyzetméter feletti lakások, házak iránt is - a nagyobb lakások elsősorban a II. és III. kerületben népszerűek. A nagy méretű lakások jóval kevésbé népszerűek a pesti oldalon, ami természetesen összefügg a kínálattal. Az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is az ár az elsődleges újlakás-keresési szempont, s itt nincs különbség Buda és Pest között. A vásárlók egyre kevésbé igénylik a plusz-szolgáltatásokat, társasházak esetén azok használatáért nem szívesen fizetnek.

Hetvennégymilliós lakás

2003. év első felében is maradt a pesti és budai oldal közötti tetemes lakásár-különbség. Míg a budai oldalon az eladott új lakások átlagára 23,5 millió forint volt, a pesti oldalon ez az érték 16 millió alatt maradt. A budai oldalon nem lehetett 10 millió forint alatt új lakáshoz jutni, Pesten viszont 6,3 millió forintért is értékesítettek lakást. A legdrágább budai lakásért 74,5 millió forintot fizetett új tulajdonosa, míg a pesti maximum-ár 49,5 millió forint volt.

Budán az átlagos négyzetméterár 419 ezer forint volt az év első felében, míg Pesten jóval alacsonyabb, 289 ezer. A budai oldalon a legolcsóbb ár 266 ezer forint volt, Pesten viszont lehetett új lakást venni 200 ezer forint alatti négyzetméteráron is. Az árakkal ellentétben a lakások méretében nincsen különbség a Duna két oldala között. Mind Budán, mind Pesten az átlagos újlakás-méret 55 négyzetméter volt.