Judit
3 °C
7 °C

Törvényellenes a paksi atomhulladék orosz importja

2002.02.26. 16:56
Az orosz szövetségi legfelsőbb bíróság kedden törvényellenesnek nyilvánította a paksi atomerőmű nukleáris hulladékának Oroszországba szállítását. Illés Zoltán, az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának elnöke szerint a döntés nem érvénytelenítheti a szállításról szóló nemzetközi egyezményt, de az orosz kormány a döntés hatására felmondhatja azt.
A testület az indokolás szerint azért jutott erre a következtetésre, mert az orosz atomenergia-ügyi minisztérium ebben az esetben eltért attól a törvényi szabályozástól, hogy a hulladékot feldolgozása után vissza kell szállítani a származási országba - közölte az MTI. A magyar nukleáris hulladék ellen a feldolgozásnak helyet adó, nyugat-szibériai cseljabinszki terület polgárainak egy csoportja, a helyi "Nukleáris Biztonságért" nevű civil szerezet, valamint a Greenpeace környezetvédő mozgalom oroszországi szervezete nyújtott be keresetet.

A döntés nem érvényteleníti a szerződést

Illés Zoltán, az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának elnöke a hírre reagálva elmondta: a bírósági döntés nem érvénytelenítheti a szállításról szóló nemzetközi egyezményt, de az orosz kormány a döntés hatására felmondhatja azt. Illés elmondta: Pakson a kis és közepes aktivitású hulladék tárolása 2008-ig megoldott, a nagy aktivitású fűtőelemeket pedig (amiket Oroszországba lehetne küldeni) elvileg ötven évig kell pihentetni (tehát Pakson tárolni) szállítás előtt.

Illés szerint nincs jó megoldás

A képviselő szerint a 120 ezer évig sugárzó anyagok kérdését lehetetlen megnyugtatóan rendezni: a külföldre szállítás ellen egyre erőteljesebben tiltakoznak a környezetvédők, míg a hazai tároló kiépítése sem jó megoldás. Illés szerint az erőművet élettartama lejártakor be kellene zárni, a kieső energiát hagyományos erőművekkel kellene megtermeltetni (a Paksi Atomerőmű Rt. január 25-i rendkívüli közgyűlésén a tulajdonos Magyar Villamos Művek Rt. az élettartam 10-20 éves meghosszabbításáról döntött).

Sem Pakson, sem az erőmű-tulajdonos Villamos Műveknél, sem a gazdasági vagy a környezetvédelmi minisztériumnál nem találtunk senkit, aki a hírrel kapcsolatban nyilatkozott volna.

Nem kellett visszahozni a hulladékot

Vlagyimir Csuprov, a Greenpeace képviselője azt mondta az orosz kormány ellen indított győztes per után, hogy a moszkvai atomügyi tárca lobbizta ki azt a speciális szabályozást, ami lehetővé tette, hogy kivételes szabályként újrafeldolgozása után se kelljen visszaszállítani Magyarországra a paksi nukleáris hulladékot.

Környezetvédő szervezetek élesen támadják az orosz kormányt, a törvényhozást, és személy szerint Vlagyimir Putyin elnököt azért a tavaly elfogadott jogszabályért, amely megengedi a külföldi nukleáris hulladék importját. Ezeknek az anyagoknak a tárolása és újrafeldolgozása viszont igen jelentős bevételeket jelent Oroszországnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?