Paks szerint biztosított az elhasznált fűtőelemek tárolása

2002.02.27. 10:50
Magyarország nukleáris hulladékot soha, kiégett fűtőelemeket pedig utoljára 1996-ban szállított Oroszországba - tájékoztatta az MTI-t kedden a Paksi Atomerőmű Tájékoztató és Látogató Központjának vezetője. Kováts Balázs az Orosz Szövetségi Legfelsőbb Bíróság keddi döntésére reagált, amely szerint törvényellenes a Paksi Atomerőmű nukleáris hulladékának Oroszországba szállítása.
Az Orosz Szövetségi Legfelsőbb Bíróság azzal indokolta döntését, hogy az orosz atomenergia-ügyi minisztérium ebben az esetben eltért attól a törvényi szabályozástól, melynek értelmében a hulladékot a feldolgozása után vissza kell szállítani a származási országba. A magyar nukleáris hulladék ellen a feldolgozásnak helyet adó nyugat-szibériai cseljabinszki terület polgárainak egy csoportja, a "Nukleáris biztonságért" nevű helyi civil szervezet, valamint a Greenpeace környezetvédelmi mozgalom oroszországi szervezete nyújtott be keresetet.

A szállításról szóló szerződés titkos

Kováts Balázs kiemelte: különbséget kell tenni a villamos energia előállítását biztosító, és részben újrahasznosítható fűtőelemek, valamint a termelés során keletkező hulladékok - elhasználódott gépipari alkatrészek, törmelékek, munkavédelmi eszközök - között. "Kiégett fűtőelemeket Magyarország utoljára hat évvel ezelőtt szállított Oroszországba. Ezt egy magánjogi szerződés tette lehetővé, amelynek részletei nem publikusak" - mondta.

Folynak a tárgyalások

Hangsúlyozta: kiégett fűtőelemek visszaszállításáról azóta is folynak tárgyalások Oroszországgal, de ebben nincs megállapodás. Kováts Balázs ismertetése szerint a Paksi Atomerőmű kiégett fűtőelemeit egy, a kilencvenes évek közepén készült és az erőmű területén található ideiglenes tárolóban helyezik el. A tároló minden nemzetközi előírásnak megfelel, és 50 évre biztosítja az elhasznált, sugárzó elemek elhelyezését. Elmondta azt is: a hatályos rendelkezések szerint a veszélyes anyagok végleges elhelyezését 2040-ig kell megoldani Magyarországon.