Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Elmaradt a sztrájk Pakson

2006.03.13. 09:03
A paksi atomerőmű szakszervezetei abban egységesek, hogy az idei béremelés mértékét elfogadhatatlanul alacsonynak tartják, sztrájkhoz azonban csak az egyik érdekképviselet folyamodott volna. A munkáltató szerint törvénytelenül, és ezért megakadályozták a munkabeszüntetést.
Elmaradt a hétfő reggelre hirdetett kétórás figyelmeztető sztrájk a paksi atomerőműben, a sztrájkkészültség azonban továbbra is fennáll - közölte az MTI-vel a Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezetének (MÉSZ) elnöke. A belső szabályzat és a kollektív szerződésben előírtak szerint a sztrájk tényét az ügyeletes mérnöki naplóba a munkáltatóval közösen be kell jegyezni. A munkáltató ezt megakadályozta, valamint közölte, hogy a sztrájkban résztvevőkkel szemben egyéni felelősségre vonást helyezett kilátásba - mondta el Berkes Sándor. "A paksi atomerőmű nukleáris biztonságának megőrzése érdekében közöltem a sztrájkbizottság tagjaival, hogy lefújom a figyelmeztető sztrájkot" - fűzte hozzá. Tájékoztatása szerint a készültség fennmarad, a sztrájkhelyzet a bírósági döntésig fennáll.

Berkes Sándor elmondta, hogy a MÉSZ-nek több mint 600 tagja van, s a sztrájknyilatkozattal a tagság 90 százaléka egyetértett.

Béremelést akarnak

A konfliktushelyzetről vasárnap este közleményben tájékoztatta az MTI-t a Paksi Atomerőmű Rt.(PA Rt). A sajtóközlemény szerint a villamosenergia-ipar középszintű bér- és szociális megállapodása február 23-án született meg, amely szerint a társaságoknál 2006-ban a bruttó átlagkereset növekedésének minimális mértéke 4,5 százalékos lesz. A PA Rt. március 1-jén kezdett bértárgyalást a négy szakszervezettel (Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete, Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete, Munkástanács, Atomerőmű Ifjúsági Szervezete) az ágazati megállapodásnak megfelelő ajánlattal. A bértárgyalás következő fordulója előtt azonban a MÉSZ konfliktushelyzetet jelentett be és egyeztető tárgyalást kezdeményezett. Az erőmű közleménye szerint a szakszervezeti követelések a műszakos dolgozóknál 15 százalékos bérfejlesztést, valamint a társaság üzleti tervének túlteljesítéséből származó adózott eredmény felének a munkavállalók közötti keresetarányos felosztását tartalmazták.

A sajtóközlemény tartalmazza, hogy 2005-ben "az érintett munkavállalók éves átlagkeresete több, mint 5,4 millió forint, a jóléti juttatásuk értéke pedig több, mint 800 ezer forint volt". A munkáltató a konfliktushelyzet bejelentését jogszerűtlennek tartotta és bírósághoz fordult. A kiadott közlemény leszögezi: "a paksi atomerőműben csak nagyon szabályozott keretek között lehet sztrájkolni, miután az erről szóló megállapodás az egyeztető bizottságban nem született meg, ezért a figyelmeztető sztrájkot megtartani nem lehet". A munkáltató felszólította a MÉSZ-t, hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz, és követeléseit bértárgyaláson érvényesítse - zárul a vasárnap este kiadott közlemény.

A másik szakszervezet szerint korai a sztrájk

Elhamarkodottnak, nem kellően megtervezett akciónak nevezte Kiss Mihály, az erőmű legnagyobb szakszervezetének - a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ) - elnöke a MÉSZ hétfő reggeli sztrájkkísérletét. Szomorú, hogy ezzel lejáratták a dolgozók előtt a sztrájk, mint alkotmányos jog lehetőségét, az emberek a sikertelenség után nem hiszik el, hogy ezzel a jogukkal bátran élhetnek - állapította meg. Véleménye szerint szomorú az is, hogy a MÉSZ "megosztásra törekszik" azáltal, hogy "saját fejük után mentek", nem vonták be az egyeztetésbe a többi szakszervezetet, illetve az "erőműn belüli csomó más probléma nem érdekli őket". Az MTI kérdésére Kiss Mihály kifejtette: súlyos gondot okoz az erőmű dolgozóin belül "az MVM-ben folyó holdingosítás, amely az informatika és a pénzügy-számvitel területén dolgozókat érinti". A szakszervezet célkitűzései között szerepel, hogy a munkahelyeket megőrizzék, hogy "az átalakítás ne az ő bőrükre történjen". A bérkövetelésekkel kapcsolatban a PADOSZ elnöke elmondta: ők sem értenek egyet a munkáltató ajánlatával, de az egyeztetéseknek még az elején járnak.