Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

A pálinka a románoké is?

2003.04.16. 10:55
Már úgy tűnt, hogy a jól lobbizó Magyarország végleg megszerezte a pálinka szó használatát, amikor egy román törvénymódosítás bekavart. Pikáns, hogy a javaslatot egy magyar RMDSZ-képviselő nyújtotta be.
Kovács Zoltán Bihar megyei honatya, a beterjesztő ezt nyilatkozta: "én nem a román terméket, hanem az erdélyi pálinkafőzők érdekeit védtem. Nagyon szomorú, hogy amikor Magyarország a pálinka védelmét kérte, nem gondolt Erdélyre. Ausztria egyes térségei megkapták a pálinka név használatának jogát, és úgy látszik, hogy az egyeztetésből mi erdélyiek, mint mindig, most is kimaradtunk".

Nem szívóztak volna

A román kormány - amely kezdetben nagy felháborodással fogadta, hogy a magyarok sikeresen védették le a pálinka megnevezést a lepárlással gyümölcsből készült tömény szeszes italokra - éppen "megadta volna magát": a gyümölcstermesztésről szóló törvény tervezetében ugyanis nem szerepelt a pálinka elnevezés. A kormány azt javasolta, hogy a meghatározott gyümölcsfajtákból Románia meghatározott területein lepárlással előállított szeszes italt tuica (cujka), illetve rachiu (rákju) néven ismertessék el Európában román terméknek.

Házi hagyományok

Az erdélyiek annak ellenére maradtak ki, hogy a pálinka név levédetésének egyik vezető hazai harcosa Font Sándor, az MDF képviselője volt. De hát itt nem csak a hagyományról, hanem üzletről volt szó. Nem véletlenül nyilatkozta korábban Barabás Attila, a Győri Likőrgyár vazérigazgatója, hogy Magyarországnak egyértelműen az az érdeke, hogy a pálinka márkanév alatt csak magyar termékeket lehessen értékesíteni, de az igaz, hogy az erdélyi területeken - sőt Bánátban is - komoly hagyományai vannak a házi pálinkafőzésnek.

Az Unió idén januárban fogadta el Magyarország kérését, és kimondta, hogy pálinka néven csak olyan italokat lehet forgalmazni az EU-ban, amelyeket Magyarországon, illetve Ausztria néhány tartományában állítanak elő. Ezt a döntést a román sajtó nem hozta nyilvánosságra. Kovács Zoltán állítja, hogy - hasonlóan a többi román honatyához - nem tudott az EU döntéséről.

Nem tárgyaltak velük

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség az elmúlt hónapokban többször próbált egyeztetést kezdeményezni a magyarországi illetékesekkel, de a magyar földművelési miniszter nem tudott erre időt szakítani - mondta Kelemen Atilla, az RMDSZ képviselőházi csoportjának vezetője az MTI-nek.

Kelemen Atilla, aki a román képviselőház mezőgazdasági bizottságának alelnöke is, azt hangsúlyozta, hogy az RMDSZ nehezen tudná elmagyarázni az évszázadok óta pálinkát főző erdélyi magyaroknak, hogy a kisüstijük ezentúl csak tuica néven lesz forgalmazható. Az iparágban járatosak szerint azért nem ennyire forró a helyzet, mert Erdélyben ugyan tényleg sok pálinka fogy, de az emberek jellemzően otthon főzik le és aránylag kevés kerül kereskedelmi forgalomba.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft