Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Új termékdíj italpalackokra?

2003.11.06. 10:29
Az egyszer használható, kétliteres műanyag italpalackokra darabonként 10+50 forint termékdíjat vetnének ki 2005-től egy a környezetvédelmi tárcánál készített koncepció szerint. Az anyagot most küldték ki szakmai egyeztetésre.
Az italpalackok, flakonok, bevásárlószatyrok, valamint a különféle dobozok, ládák és raklapok forgalmazóit érintené érzékenyen, hogy a termékdíj megállapításánál 2005-től darab alapú díjszámításra térnének át. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumban (KVM) készült - lapunk birtokába került - koncepciót a héten küldték ki az első szakmai egyeztetésre.

Környezetvédelmi szempontok

A javaslat szerint az áttérés azért indokolt, mert a jelenleg érvényes, súly szerint kivetett termékdíj nem módosítja olyan mértékben a csomagolás és ezáltal a termék fogyasztói árát, hogy a környezetvédelmi szempontok megfelelően érvényesüljenek.

Italok esetében az egyszer használható, kétliteres műanyag palackokra darabonként 10+50 forint, kisebb kiszerelések esetén valamivel kevesebb díjtétel kiszabása szerepel a koncepcióban. A többször használható, úgynevezett többutas, kétliteres palackokra 10 forint, az ennél kisebb kiszerelésű visszaváltható palackoknál alacsonyabb összeget javasolnak a KVM szakértői. A koncepció szerint a termékdíjfizetésre kötelezett cégek, a hasznosítási előírások teljesítése esetén is, csak a tízforintos díjtétel alól szerezhetnének mentességet mindkét palacktípus esetén. A fennmaradó részre - a kétliteres egyutas palacknál 50 forint - nem lehetne mentességet kapni.

Bevásárlószatyrokért is többet fizetünk

Üvegpalackoknál az eldobható csomagolásoknál 10+2, míg a többutasoknál darabonként 2 forint termékdíj kivetése szerepel a koncepcióban. A 0,33 literes fém italcsomagolásoknál 5+25 forint, az egyéb fémdobozoknál - például konzervdoboz - a térfogattól függően állapítanák meg a termékdíjat. Darabszám szerinti díjmegállapításra térnének át a bevásárlószatyrok esetén is. A koncepció a műanyag szatyrok esetén 5 forint, míg a papírszatyrok esetén egy forint termékdíj kiszabását javasolja darabonként, a méret szerinti differenciálástól is függően.

A koncepció indoklása szerint a költségvetési szempontok közé tartozik, hogy az európai uniós csatlakozást követően a környezetvédelmi alap célelőirányzat bevételeinek meghatározó szerepe lesz a Brüsszel által támogatott hazai környezetvédelmi beruházásokhoz szükséges társfinanszírozás biztosításában. Márpedig a bevételek fenntartása az - újrahasznosításról maguk gondoskodó cégeket érintő - mentességi igénybevétel gyakoribbá válása miatt csak további termékcsoportok termékdíjkötelessé tételével, valamint a díjtételek emelésével biztosítható.