Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A környezetvédelmi minisztérium az eldobható palackok ellen

2002.07.04. 13:43
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatná, hogy a gyártók olyan szervezeteket hozzanak létre, amelyek országos szinten megszervezik a használt palackok begyűjtését és feldolgozását - tette közzé a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium csütörtökön, miután a miniszter találkozott a legnagyobb magyar üdítőital gyártók és forgalmazók képviselőivel.
Kóródi Mária környezetvédelmi miniszter az eldobható palackokban forgalmazott üdítőitalok kereskedelmi arányának csökkentése érdekében találkozóra hívta a legnagyobb magyar üdítőital gyártók és forgalmazók képviselőit. A megbeszélésen a miniszter közölte: eltökélt abban, hogy Magyarország betartsa az Európai Unió által előírt hulladékhasznosítási szabályozást. Ennek érdekében meg kell állítani az utóbbi évek rossz irányú változását, az eldobható palackok piaci részarányának gyors növekedését.

A tárca legalább a jelenlegi szinten kívánja megtartani a betétdíjas, visszaváltható üvegben forgalmazott italok arányát. Ennek érdekében jogszabály változtatásokat kezdeményez.

Licencdíj

Kóródi Mária támogatja, hogy a gyártók olyan szervezeteket hozzanak létre, melyek országos szinten megszervezik a használt palackok begyűjtését és feldolgozását.

A minisztérium kész arra, hogy ilyen szervezetek létesítését követően a termelők által jelenleg a költségvetésnek fizetett termékdíj helyett kialakítandó úgynevezett licencdíj fizetésével finanszírozzák a palackok begyűjtését.

Ugyanakkor a begyűjtést és újrafeldolgozást nem vállaló gyártóknak a jelenleginél lényegesen nagyobb termékdíj fizetésére kell számítaniuk, "hiszen nem hagyhatjuk, hogy az országot elöntse a szemét" - fogalmazott a miniszter asszony.

A 2003. január elsejei hatállyal életbe lépő jogszabályok előkészítése ügyében az üdítőital gyártókkal, palackozókkal és kereskedőkkel a tárgyalásokat folytatni kívánja a minisztérium.