Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

A környezetvédelmi minisztérium az eldobható palackok ellen

2002.07.04. 13:43
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatná, hogy a gyártók olyan szervezeteket hozzanak létre, amelyek országos szinten megszervezik a használt palackok begyűjtését és feldolgozását - tette közzé a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium csütörtökön, miután a miniszter találkozott a legnagyobb magyar üdítőital gyártók és forgalmazók képviselőivel.
Kóródi Mária környezetvédelmi miniszter az eldobható palackokban forgalmazott üdítőitalok kereskedelmi arányának csökkentése érdekében találkozóra hívta a legnagyobb magyar üdítőital gyártók és forgalmazók képviselőit. A megbeszélésen a miniszter közölte: eltökélt abban, hogy Magyarország betartsa az Európai Unió által előírt hulladékhasznosítási szabályozást. Ennek érdekében meg kell állítani az utóbbi évek rossz irányú változását, az eldobható palackok piaci részarányának gyors növekedését.

A tárca legalább a jelenlegi szinten kívánja megtartani a betétdíjas, visszaváltható üvegben forgalmazott italok arányát. Ennek érdekében jogszabály változtatásokat kezdeményez.

Licencdíj

Kóródi Mária támogatja, hogy a gyártók olyan szervezeteket hozzanak létre, melyek országos szinten megszervezik a használt palackok begyűjtését és feldolgozását.

A minisztérium kész arra, hogy ilyen szervezetek létesítését követően a termelők által jelenleg a költségvetésnek fizetett termékdíj helyett kialakítandó úgynevezett licencdíj fizetésével finanszírozzák a palackok begyűjtését.

Ugyanakkor a begyűjtést és újrafeldolgozást nem vállaló gyártóknak a jelenleginél lényegesen nagyobb termékdíj fizetésére kell számítaniuk, "hiszen nem hagyhatjuk, hogy az országot elöntse a szemét" - fogalmazott a miniszter asszony.

A 2003. január elsejei hatállyal életbe lépő jogszabályok előkészítése ügyében az üdítőital gyártókkal, palackozókkal és kereskedőkkel a tárgyalásokat folytatni kívánja a minisztérium.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!