Emőke
-4 °C
9 °C

Magyar pálinka a világ legjobbja

2005.04.06. 16:35
A nemzetközi zsűri a magyar Vylyan Cabernet Franc seprőpálinkát választotta az év legjobbjának. A megmérettetésen hat ország indult.
Nagy sikert arattak a magyar pálinkák a bécsi Destillata versenyen: a hazai pálinkáknak összesen 24 érmet sikerült hazahozni hat ország 142 főzdéjének 1191 párlata közül.

Hét a magyar

Wolfgang Lucas, a márciusi verseny szervezőbizottságának elnöke a Magyar Tudományos Akadémián rendezett díjkiosztón hangsúlyozta: "Az eredmények azt bizonyítják, hogy a kiváló magyar pálinka a kritikus és kifinomult nemzetközi igényeknek és előírásoknak megfelel. Remélhetőleg egyre több olyan főzde és termék lesz Magyarországon, amely ezen igényeket kielégíti és ezzel a magyar pálinka nevét világszerte jól csengővé teszi".

Magyarországról hét főzde lépett versenybe, közülük az agárdiak vitték el egyértelműen a pálmát: 4 arany, 3 ezüst és 1 bronzérmet kaptak, és egyik párlatuk elnyerte Az év pálinkája címet is.

A versenyen a nemzetközi zsűri minden benevezett párlatot kétszer értékel, különböző kategóriákban. Az értékelési szempontok: illat-és íztisztaság, gyümölcs karakteresség és harmónia. A versenyen csak gyümölcs cefréből készült italok vehetnek részt, amelyekhez nem adnak cukrot, kivételek a grappafélék, ahol a cukor hozzáadása ízharmonizáció céljából megengedett.

Az év pálinkája - az agárdiak főzdéjéből - Vylyan Cabernet Franc seprőpálinka, valamint a Zwack Unicum Rt. Fehér eperje. A többi magyar aranyérmes: kajszibarack, birs, cigánymeggy, barrique szilva (Agárd), Merlot törköly (Brill-Market).