Auguszta
-7 °C
0 °C

A pálinka új magyar neve: szeszes ital

2002.03.25. 14:16
A nyelvújítás kora óta nem akadt annyira nemes feladata a magyar nyelv alakítóinak, mint amilyennel a Magyar Szeszipari Szövetségnek kellett megküzdenie: át kellett keresztelniük a modern magyarok egyik klasszikus italát, a burgonyaszesz és mesterséges aromák vegyítésével kikevert pálinkát. Az Index megtudta, hogy a Kazinczyt, Vörösmartyt és Bessenyei Györgyöt lefőző (lepárló?) testület megalkotta az új kifejezést: a pálinkát ezentúl 'szeszes ital'-nak nevezik.
"Olyan feladat, mintha a kenyeret kellene újra elneveznünk" - fogalmazott egy neve elhallgatását kérő, patetikus keresztszülő még tavaly májusban, az Index addiktológiai osztályának kérdésére. A szeszipariak azonban felnőttek a feladathoz és képesek voltak meglepetést okozni.

Geberdusz vagy majomtej?

Riportereink több mint fél éve törik a fejüket, hogy milyen elnevezés kerül a Valódi Vegyes címkéjére. Egy népi szinonima talán? A kommunistagyanúsan merész boszorkányfing? A szalonspiccesen értelmetlen kugyi? A koleszos hangulatú majomtej? A misztikus geberdusz? A semlegesen tárgyszerű tömény? Hát egyik sem.

Csak itt és csak gyümölcsből

Az újrakeresztelés oka az volt, hogy a magyar kormány szerette volna levédetni a 'pálinka' nevet, hogy azt csak a Magyarországon, hazai eljárással gyümölcsből párolt italokra legyen alkalmazható. Az EU-val csak akkor tudjuk elfogadtatni az igényt, ha nálunk is csak azok az italok kaphatók pálinka néven, amelyek megfelelnek a feltételeknek - magyarázta addiktológusunknak Pete Nándor, a Külügyminisztérium integrációs államtitkárságának főosztályvezető-helyettese.

Kikovácsolták

Így hát mostanra elkészült a szabályozás, amely július elsejével elrendeli, hogy csak a Magyarországon előállított, kizárólag gyümölcsből készült párlatok hozhatók forgalomba pálinka néven - közölte Rácz Endre a földművelésügyi tárcától. A nyelvújítók ezzel párhuzamosan kikovácsolták jól megfontolt javaslatukat, amely azt mondja, hogy a pálinkának ezentúl nem nevezhető tömények - egyes becslések szerint ezek teszik ki a szektor éves termelésének 80 százalékát -'szeszes ital' fedőnéven futhatnak.

A megnevezést megelőzheti bármilyen fantázianév, a címke utalhat a szintetikus összetevők aromájára - mondjuk "cseresznye ízű" - de sehol sem fordulhat elő maga a 'pálinka' szó.

Drága barack

Egy neve elhallgatását kérő szeszipari nagyágyú elmondta, hogy egy liter finomszesz jelenleg 150-200 forint körüli áron állítható elő, míg egy liter valódi barackpálinka önköltségi ára - a terméstől függően -1200-1500 forint. A magyar átlagpolgár ezen túl nem tud pálinkát inni - kesergett informátorunk. Eddig sem tudott, csak azt hitte - gondoltuk mi, de nem szóltunk közbe.

Elbuknak a gyengék

Addiktológiai osztályunk személyesen is ellenőrizte, hogy mi a helyzet szeszes ital-fronton néhány budapesti közértben. A borzongató színű krumplipálinkák mellett meglepetésünkre találkoztunk olyan termékekkel is, amelyek már most a 'szeszes ital' névre hallgattak. Egyesek előre áttértek volna az új megnevezésre? Egy szakember feloldotta a talányt: az az ital, amelynek alkoholszintje nem éri el a 37,5 fokot, most sem nevezhető pálinkának.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!