Szabolcs
20 °C
35 °C

Súlyadó helyett úthasználati díj?

2003.10.20. 09:13
Teljesen átalakítaná a gépjárművek adóztatását és az autópályák használatát egy hamarosan a kormány elé kerülő törvényjavaslat, amely úthasználati díjjal váltaná fel a januártól a gépjárműadót. Így az autópályák használata ingyenessé válhatna.
Ingyen lehetne utazni az autópályákon, ha bevezetnék az úthasználati díjat. Az új adónem január 1-jétől váltaná fel a jelenlegi gépjárműadót. A Világgazdaság úgy tudja, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által kidolgozott tervezetet a gazdasági kabinet várhatóan a következő ülésén vitatja meg, míg a kormány az ezt követő legközelebbi ülésén tárgyalhatja meg. A díj mértéke megegyezne a 2004-re tervezett gépjárműadó összegével, ám ezt a Magyarországra belépő külföldi gépjárművek után is fizetni kellene. Ennek fejében díjtalanul lehetne igénybe venni az autópályákat. A külföldi járművek után befizetendő útadóból az állam mintegy 50 milliárd forint többletbevételre tehet szert 2004-ben.

Csak az M5 -ös lehet probléma

Ez a javaslat szerint bőven ellensúlyozná a megszűnő autópályadíjak miatt az Állami Autópálya-kezelő Rt.-nél keletkező mintegy 11 milliárd forintos bevételkiesést, valamint a külföldi tehergépjárművek után kivetett gépjárműadóból származó évi 3 milliárd forintot. A rendszer szempontjából egyedül az M5-ös autópálya jelent problémát, amelynek díjmentessé tételéről az államnak egyelőre nincs jogosultsága határozni.

Száz kilogramm után 1200 forint

A belföldi járművek után kivetett úthasználati díjak változatlanul az önkormányzatokhoz folynának be, a megszűnő gépjárműadóhoz hasonlóan. A díj összege gépjárművenként minden megkezdett száz kilogramm után 1200 forint lesz, amelyet évente vagy félévente kellene megfizetni. Belföldi járművek esetén, a megszüntetésre kerülő korábbi adókedvezményeket nem számítva, az útadó bevezetése húszszázalékos díjnövekedést jelent. Másként fogalmazva: egy egyheti autópálya-matrica árának megfelelő díjnövekedésért lehetne jogosultságot szerezni a sztrádák egész éves díjtalan használatára - tudta meg a Világgazdaság.

Heti és havi matrica külföldieknek

A külföldi gépjárművek esetén, a tehergépjárműveket eddig is érintő súlyadó úthasználati díjjal történő felváltásával a személyautók és buszok után is fizetni kellene, ám ez az előbb írtaknak megfelelően a központi költségvetésbe folyna be. A külföldi tulajdonosok várhatóan heti vagy egy hónapos matricát vásárolhatnak majd, illetve felvetődött a féléves vagy éves matrica bevezetése is. Egy külföldi személygépkocsi tulajdonosának várhatóan 2-3 euró közötti összeget kell majd fizetni egy egyhetes matricáért. Az útadó megfizetését a szélvédőre ragasztható matricával lehetne igazolni. Ez, a javaslat indokolása szerint, jobb ellenőrizhetőséget tenne lehetővé, mivel jelenleg a hazai gépjárműállomány közel harmada után nem fizetnek gépjárműadót.

Még nem kerül a kormány elé

Az Index kérdésére a környezetvédelmi tárcánál elismerték, hogy valóban készült egy ilyen előterjesztés, de az még nem került tárcaegyeztetésre. Nem igaz az, hogy hamarosan a kormány elé kerül a javaslat, hiszen a minisztériumoknak kell előbb véleményezni az anyagot. Az igaz, hogy a kormány gazdasági kabinetje már tárgyalt az előterjesztésről.