Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Fellebbeznek a megbüntetett autópályacégek

2004.07.24. 09:02
Nem nyugszanak bele az összesen 7,043 milliárdos bírságba a kartellezéssel vádolt autópályacégek. Jogi képviselőik a Népszabadságnak megerősítették, hogy fellebbeznek a döntés ellen. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium üdvözölte a Gazdasági Versenyhivatal döntését.
Valamennyi érintett autópályacég fellebbez a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) csütörtökön nyilvánosságra hozott, kartellvád miatt elmarasztaló határozata ellen, írja a szombati Népszabadság. A Strabag Rt.-t 2,5, a Betonút Rt.-t 2,2, a Hídépítő Rt.-t 1,4, az Egút és a Debmút Rt.-t egyaránt fél-félmilliárd forintra bírságolta meg a Versenyhivatal, amit - 30 napon belül - be is kellene fizetniük az erre a célra elkülönített számlára.

A Strabag jogi képviselője a lapnak megerősítette: megtámadják a határozatot, és lehetségesnek tartja, hogy a bírság befizetésének felfüggesztését is kérik a bíróságtól. Hasonlóan nyilatkozott a Hídépítő Rt. ügyvédje is, a Betonút jogi képviselője szerint a GVH határozata törvénysértő, hiszen jogellenesen - és más eljárás kapcsán - beszerzett állítólagos bizonyítékokból levont nem valós tényeken alapul. A Népszabadság értesülésünk szerint a Versenyhivatal a fővárosi Bartók Béla út felújítását vizsgálva foglalta le a döntő bizonyítékot: a Strabag egyik vezetőjének a noteszében található kézzel írott feljegyzést.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium pénteki közleményében üdvözölte a GVH döntését, amely abban segít, hogy a jövőben "ne csak a közbeszerzési eljárás kiírói, hanem az abban részt vevők is takarékosan bánjanak az adófizetők pénzével".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!