Gusztáv
-4 °C
1 °C

Pályakezdők munka nélkül

2005.09.13. 08:23
A diplomások között tanár és közgazdász is jó néhány akad, ám a legtöbb elhelyezkedni kívánó iskolai végzettsége alacsony, a segédmunkával is beérnék. A közel ötvenezer állástalan pályakezdő száma tovább nőhet, mivel az októbertől induló Start program miatt "megéri" majd regisztrálniuk.

Több pályakezdő közgazdász van munka nélkül, mint fodrász, varrónő vagy épp kőműves, de már a középiskolai állástalan tanárok számát is túlszárnyalta a közel kilencszáz gazdasági végzettségű munkahelykereső.

A munkahelyek száma véges

A friss diplomás regisztráltak ezerszáznál is többen vannak, közülük legtöbben főiskolát végeztek. A multinacionális cégek nagy része ugyan alkalmaz felsőfokú végzettségű pályakezdőt, ám az ő munkaerő-felszívó képességük is véges. "Bár szigorú a létszámkontrollunk, minden évben veszünk fel friss diplomásokat" - mondta Kirner Dezső, a Vodafone Magyarország Rt. HR-igazgatója. Évente átlagosan 3-4 közgazdasági végzettségű pályakezdőt alkalmaznak, akik a cég pénzügyi, értékesítési és marketingfolyamataiba kapcsolódnak be. Szerinte a magyar álláspiacon azoknak a fiataloknak nagyobb az elhelyezkedési esélye, akik a diploma mellett megfelelő szinten beszélnek idegen nyelven, nyári gyakorlatukat pedig releváns helyen szerezték. Lényeges, hogy az üzleti élet vérkeringése ne legyen idegen számukra - hangsúlyozza.

A friss diplomás munkakeresők közül több mint ezerötszáz az általános iskolai tanító és tanár, a mezőgazdasági mérnökök száma meghaladja a félszázat, a jogász regisztráltak négyszázan vannak. A nem diplomás állástalan pályakezdők többségének csak a legalacsonyabb az iskolai végzettsége. Az állástalanok közül félezren segédmunkával is beérnék, majdnem négyezren adminisztrátori pozíciók után kutatnak. A Foglalkoztatási Hivatal legfrissebb adatai alapján országszerte 2600-an keresik eladóként foglalkoztatójukat, legtöbben Szabolcsban, Borsodban, Bács-Kiskunban és Csongrádban. A hipermarketes munka nem csábítja a fiatalokat, holott pályakezdőként minden régióban számítanánk rájuk - fogalmazott lapunknak Dobák András. A Tesco Global Áruházak Rt. országos személyzeti igazgatója elismerte, olyan eladókat keresnek, akik az egyik legkeményebb munkát, az árufeltöltést is elvégzik, ám a jelentkezők sokszor már a próbaidő alatt továbbállnak. A három műszakos munkarend, a hétnapos nyitva tartás és a kemény munka nem tetszik a fiataloknak - osztotta meg tapasztalatait.

Közel ötvenezer fő

Lassan ötvenezer felé közeledik a pályakezdő munkanélküliek száma. Az augusztus végi adatok szerint az idén több mint tízezerrel több állástalan fiatal volt országszerte, mint egy évvel korábban. A legtöbb munkát kereső pályakezdő Borsodban, Szabolcsban és Hajdú-Biharban próbált elhelyezkedni.

Tavaly augusztushoz képest nem a diplomások, hanem a nyolc általánost végzett állástalan pályakezdők száma növekedett leginkább, méghozzá közel háromezerrel, így most nyár végén már több mint tizenkétezren voltak. Furcsa ellentmondás, hogy míg az országban dúl a szakmunkáshiány, addig a szakmunkásképzőt végzett munkanélküli fiatalok száma is majdnem kétezerrel emelkedett az egy évvel korábbi adatokhoz képest, számuk meghaladja most a nyolcezret.

Csaposs Noémi, a Trenkwalder-Multiman Kft. ügyvezető-helyettese úgy véli, ennek az is oka, hogy az állástalanok egy részének a végzettsége nem keresett, illetve sokan vannak, akik nem is akarnak a szakmájukban elhelyezkedni, még többjük pedig feketén dolgozik. Tapasztalata szerint az sem ritka, hogy csak azért regisztráltatják magukat a pályakezdők, hogy az elhelyezkedésükig legyen valamennyi havi bevételük. A pályakezdők munkaügyi kirendeltségeknél történő regisztrációja még tovább élénkülhet, mivel október elsejével életbe lép a kormány Start programja, amely járulékkedvezményekkel ösztönzi majd a fiatalok foglalkoztatását.