Gusztáv
3 °C
6 °C

Lelassulhatnak az autópálya-építések

2002.09.23. 10:46
Az előző kormány autópálya-programjának átütemezését javasolja a gazdasági tárca a Népszabadság információi szerint. A három lehetséges variáció közül a pénzügy által támogatott terv 2003-ra gyakorlatilag befagyasztaná a program végrehajtását, de a kompromisszumos változat szerint is az eredetileg tervezetthez képest feleannyi új fejlesztés kezdődne és fejeződne be 2006-ig.
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szerint az Orbán-kormány sztrádaépítési programja nincs arányban a költségvetés teherbírásával, ezért annak átalakítását javasolja. A Népszabadság információja szerint a rövidesen a kormány elé kerülő javaslat három variációt tartalmaz a beruházások átütemezésére.

A pénzügyi tárca által támogatott változat az Orbán-kormány útépítési ígéreteinek drasztikus megnyirbálását jelentené: az eredeti tervekben szereplő 303 kilométerrel szemben csupán 59 kilométernyi új autópálya építésének elindításával és befejezésével számol a következő négy évben. Az eredetileg tervezett csaknem 280 milliárd forinttal szemben jövőre mindössze 92 milliárd forintot szánna gyorsforgalmi utak építésére.

Több pénz jutna a közutakra

A gazdasági tárca az eredeti tervek megvalósításával egy kompromisszumos javaslatot is kidolgozott: az általa támogatott változat szerint 2002 és 2006 között az eredeti tervben szereplő 303 kilométerrel szemben 144 kilométernyi új autópálya-szakasz építése kezdődhetne, és fejeződhetne be, amire 2003-ban 144 milliárd forintot fordítana a kormány. Az eredeti program megvalósítása jövőre ennek a duplájába, 276 milliárd forintba került volna. Az autópálya-program megnyirbálásával párhuzamosan jóval többet költene viszont a kormány az országos közúthálózatra: 2003-ban az idei 80 milliárddal szemben 126 milliárd forintot fordítana erre mindhárom variáció szerint.

A teljes közlekedési infrastruktúra fejlesztésére a GDP 1,8 százaléka, ezen belül a közutakra a hazai össztermék 1-1,1 százaléka - összesen több mint 2200 milliárd forint - jutna 2002 és 2006 között - írja hétfői számában a Népszabadság.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!