Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Könnyítenek a kisvállalkozói pályázatokon

2004.01.12. 08:57
Könnyítik az idei kis- és középvállalkozói pályázatok feltételeit - értesült a Világgazdaság. A vállalkozások uniós ajánlás szerinti definícióját pedig a korábbi tervekkel ellentétben valószínűleg csak fokozatosan vezetik be.
Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter ma mutatja be a tárca hazai és EU-társfinanszírozott pályázatait. A Világgazdaság információi szerint a kis- és középvállalkozói (kkv) pályázatok feltételeiben könnyítések várhatók. Egyebek között nem lenne kizáró ok, hogy a vállalkozás a benyújtást megelőző két évben veszteségesen gazdálkodott, csak az, ha a saját tőkéjét elvesztette, azaz a negatív saját tőke.

A korábbi tervekkel ellentétben valószínűleg csak lépcsőzetesen vezetik be a vállalkozások tavaly elfogadott uniós ajánlás szerinti kategorizálását is. Eredetileg ennek átvételét már az idén május 1-jétől tervezték. Elképzelhető, hogy akkortól csak az EU jelenlegi definícióit vennék át, és nem mennének elébe az unióban is csak jövő évtől bevezetendő ajánlásnak.

Csúszik az EU-szabályok átvétele

Mint arról a Világgazdaság korábban beszámolt, a mikro-, kis- és középvállalkozásokról szóló törvénynek az uniós elvárásokkal összhangban tervezett módosításában a fő változást a cégek kategorizálása jelenti. A gazdasági tárca előterjesztésében az EU tavaly májusban elfogadott ajánlásához igazodva a létszámkorlátok változatlanul hagyása mellett többszörösére javasolja növelni az egyes kategóriákon belül a nettó éves árbevétel vagy mérlegfőösszeg alapján megállapítandó határokat. Ennek az idei pályázatokban való bevezetését azonban a szféra több érdekképviselete is támadta, mondván, hogy az EU 2003-ban elfogadott ajánlása csak 2005. január 1-jétől lesz kötelező.

Attól is tartanak, hogy a vállalkozások méret szerinti definíciójának megváltoztatása miatt a tortán több szereplőnek kell majd osztoznia, a nagyobb vállalkozások ráadásul profibb módon tudnak pályázni, és több pénzük is van rá. A kicsik képviselői szerint a limitek módosítása nincs összhangban a magyar valósággal: ami nálunk nagy- vagy középvállalkozás, az az EU-ban kis- vagy mikroméretű, és van önfoglalkoztató kategória is, amelynek ügye nálunk lekerülni látszik a napirendről. Ha átvesszük az ottani normákat, nehezebb lesz érvényesíteni a kicsik érdekeit.

Ugyancsak újdonság a támogatási szerződéshez nyújtható új biztosítéki forma, a biztosítási szerződés alapján kiállított kezesi kötelezvény. A szaktárca vállalkozási célelőirányzatainak szabályozásáról szóló 2001. évi rendeletének 2003. október 8-ától hatályos módosítását követően lehetőség van biztosítási szerződés alapján kiállított kezesi kötelezvényt nyújtani biztosítékként.