Antal, Antónia
3 °C
9 °C

A pályakezdő közgazdászok négy év alatt vezetők akarnak lenni

2008.03.04. 06:58
A L'Oréal, a Nokia és a Coca-Cola az első három legvonzóbb munkahely Magyarországon - legalábbis egy olyan felmérés szerint, amelyben kétezer végzős közgazdászhallgatót kérdeztek meg.

A negyedik az Audi Hungaria, az ötödik helyezett pedig az OTP csoport lett az AIESEC Magyarország, a BellResearch és a Hewitt Humán Tanácsadó Kft. együttműködésében készült Most Desired Company, vagyis A legvonzóbb vállalat 2007 felmérés eredményei alapján. Az összesen 11 felsőoktatási intézmény közel kétezer, 2008-2009-ben végző közgazdászhallgatója által a 170 hazai vállalat közül kiválasztott álommunkahelyek hivatalosan ma délután kapják meg az elismerést.

A kellemes munkahelyi légkör, az előrelépési és a tanulási lehetőség, a vállalat jó hírneve és a kezdő fizetés nagysága, valamint a rugalmas vezetési stílus - ezek a legfontosabb munkahely-választási tényezők a pályakezdők számára.

A top tízbe került legvonzóbb munkahelyeket vizsgálva a L'Oréalnál, a Coca-Colánál és az OTP-nél a vállalat jó hírneve a legvonzóbb a fiatalok számára. Ez utóbbinál az is csábító, hogy minden régióban elérhető. A Nokiát a cég termékeinek minősége miatt választanák szívesen első munkahelyként a diákok, az Audi Hungaria iránt a legnagyobb a bizalom, míg a Malév esetében a vonzerőt a külföldi munkavégzés, az IKEA-nál pedig a rugalmas vezetési stílus jelenti. A Molnál egyaránt vonzó a tanulási és az előrelépési lehetőség is.

Hogy a karrierépítés valóban fontos munkahely-választási szempont, jól bizonyítja, a pályakezdők többsége ugródeszkaként tekint az első állásra, háromnegyedük négy éven belül vagy még ennél is hamarabb szeretne középvezetői pozícióba kerülni.

Mani, mani, mani

Bár a fiatalok többsége nem szívesen ingázik, kevésbé kedvelt régióba is csábíthatók, főleg ha magasabb fizetést ígérnek nekik, vagy komolyabb pozíció, gyorsabb karrier, esetleg szolgálati lakás vár rájuk. Ahhoz képest, hogy a fizetés mértékét csak az ötödik legfontosabb tényezőként jelölték, az elvárt kezdő kereset nagysága meghaladja a havi nettó 161 ezer forintot. Egy év múlva már nettó 220, ötéves munkatapasztalat után pedig már közel nettó négyszázezer forintos keresetre áhítoznak a fiatalok havonta.

Az említett nettó keresetek 10-20 százalékát fogadnák szívesen béren kívüli juttatás formájában. Többségük az ingyenes bérlet/utazási támogatásnak, illetve a hideg- és melegétkeztetési utalványnak, az egészség- és az önkéntes nyugdíjpénztári befizetésnek, valamint a vállalati mobiltelefon-előfizetésnek örülne leginkább.

Az átlagosnál magasabb fizetési elvárásokkal jellemezhetők a férfiak, a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói, a gazdálkodási, közgazdasági képzésekben részt vevők és az egyetemeken, illetve a fővárosban tanulók. Ezzel szemben a női közgazdászhallgatók, a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán, a Szent István Egyetemen, a Miskolci Egyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen, a Széchenyi István Egyetemen gazdasági tanulmányokat folytatók, az idegenforgalmi képzésekben részt vevők, valamint a főiskolákon, továbbá a vidéki intézményekben tanuló diákok az átlagosnál alacsonyabb bérekre számítanak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!