Piroska
-11 °C
-2 °C

Nem sürgős a KPN-nek a PanTel eladása

2003.01.09. 10:59
Továbbra is eladó a PanTel, de a KPN-t semmi sem sürgeti - nyilatkozta az Indexnek a holland óriásvállalat egyik szóvivője. Sajtóhírek szerint a magyar Vivendi leendő vevője is az érdeklődők között van.
Jól teljesített tavaly a PanTel: az üzleti kommunikációban üvegszálas kábelhálózata miatt erős pozíciókkal rendelkező vállalat 2002-ben ötven százalékkal tudta növelni árbevételét - mondta az Indexnek egy céghez közeli forrás. Bár üzemi szinten nyereséges volt a vállalkozás, a hatalmas indító beruházások miatt a mérleg még mindig veszteséget mutatott. Sok elemző úgy tartja, hogy a PanTel részvételével alakulhat meg az egyik olyan ütőképes alternatív szolgáltató, amely konkurenciát jelenthet a Matávnak.

Támogat a kormány

PanTeles forrásunk megerősítette, hogy a 75,2 százalékban tulajdonos holland KPN továbbra eltökélt abban, hogy eladja részvénycsomagját és erről folynak is tárgyalások. Azt azonban kommentálni sem akarta, hogy a magyar Vivendi leendő tulajdonosának tartott AIG is a jelentkezők között van-e.

Bár a kormányzat a jelek szerint - nyilatkozatokban legalábbis - mindent megtesz azért, hogy segítsen egy Matáv-konkurens gründolásában, a konkrét ügyben nincs sok mozgástere. Az állami tulajdonú MÁV ugyan 10,1 százalékos PanTel-pakettet birtokol, ám a készülő tranzakció során nem azt, hanem a hollandok háromnegyedét fogják piacra dobni.

A témában megkerestük a KPN központját, ahol egy szóvivő szintén megerősítette az eladási szándékot. Cégünket már nem fenyegetik az adósságok, így semmi sem sürget az ügyben: kivárjuk, míg valaki jó árat kínál - fogalmazott a multicég munkatársa.