Jó befektetés is lehet a panel

2007.09.11. 14:05
Az Otthon Centrum országos körképe során a panellakások piacának nagy szélsőségeivel találkozott. Többségben vannak azok a területek, ahol még mindig ez a szegmens a lakáspiac mostohagyereke, és a panellakás a kényszerű megoldást jelenti. Máshol nagyon is élénk a forgalom, és a panel jó befektetést jelent.

A III. kerületben egyértelműen élénkülést hozott az egyetemi-főiskolai évadkezdet, az árak emelkedésében ugyanakkor ez nem mutatkozik meg. Érdekes szezonalitás figyelhető meg. Míg nyár elején a garzonokat keresték leginkább, augusztusban a kétszobás volt a favorit (egyetemista gyereknek szülők megveszik, és egy szobát így ki lehet még adni albérlőnek). Ősszel az 1+2 fél, 2+2 fél, 3 szobás típusok a legkeresettebbek, a gyerekes családok adják a kereslet nagy részét. A választásban egyértelmű előny a szabályozható, mérhető fűtés, hiszen ez valós költségmegtakarítást jelent. A négyemeletes épületek lakásai átlagosan 20 százalékkal drágábbak. Itt vonzerőt a kisebb lakóközösség jelent.

Változatos kép

A XI. kerületben túlkínálatos a panelpiac, az árak csökkennek. A távfűtés egyértelmű visszatartó erőt jelent a potenciális vevők nagy része számára. Az egyetemi kezdés forgalomnövelő hatása csak a központhoz közeli lakótelepeken (Lágymányos, Kelenföld) érezhető. A Panel Plusz programban részt vevő épületek lakásai (nyílászárócsere, szigetelés) ugyanakkor keresettebbek és drágábbak, főleg, ha a felújítás már lezajlott.

A X. kerületi panelek méltatlanul sorolódnak a fővárosi szinten legalacsonyabb presztízsű lakástípusok közé. Pedig a drága fenntartási költségek miatt nem a legszegényebbek költöznek a jó közlekedési kapcsolatokkal rendelkező kőbányai panelekbe. A sok fiatal beköltözése kedvező hatással jár az állomány megújulására. Nyolc-kilencmillió forintért igazából a panellakás jelent egyedüli megoldást az első lakásukat megszerzőknek. A jó közlekedés és az alacsony ár nagy forgalmat generál az albérletet kereső egyetemisták körében. A legkedveltebbek a másfél és kétszobás típusok. A nagyon kevés esztétikailag és energetikailag felújított épület a téglalakások egyértelmű versenytársa.

A kicsiket veszik

A XIII. kerületben a másfél szobás lakástípus a favorit. Nyáron ezeket 1-2 hét alatt gond nélkül el lehetett adni. A Dunához közeli lakótelepek lakásárai csak 10-20 százalékkal maradnak el a kerületben jellemző új építésű lakások áraitól.

A IV. kerületben a kereslet folyamatos a panelek iránt. Az egyetemi tanév kezdete – a központtól távoli fekvés miatt – nem jelent látványos forgalmi élénkülést. Érdekes, hogy a garzonok mellett a háromszobás lakások a leginkább keresettek. Ez utóbbi minden élethelyzetben jó megoldást jelent. Az árak stagnálnak, így az eladónak felújítania sem érdemes eladás előtt, hiszen ezt a pluszköltséget nem tudná érvényesíteni az árban. Az erkély fontos választási szempont.

A XIX. kerületben túlsúlyban van a panel az állományon belül. Az 1+2 félszobás típus egyértelműen a legkeresettebb (53 négyzetméteres erkélyes, vagy 59 négyzetméteres nagy konyhás). Az árérzékeny vevők inkább az olcsóbb, felújítandó lakásokat keresik. Ugyancsak ez okból az olcsóbb, tízemeletes épületekben gyorsabban lehet eladni a lakásokat. Összességében a kereslet egyenletes, a nyárutó nem hozott élénkülést.

A XXI. kerületben tízmilliós a keresési limit, amibe 1+2 félszobás, illetve 2+fél szobás lakások is beleférnek. Az V. emelet feletti szintek az esetek nagy részében kizáró okot jelentenek a vásárlóknak. A nyár valamelyest élénkítette a piacot, hiszen a szülők iskolakezdésig szerettek volna beköltözni a megvásárolt ingatlanba. A lakás állapota nem fontos tényező a potenciális vevők döntésekor.

Fehérvár élen jár

Győrött a távfűtés miatt egyáltalán nem keresettek a panellakások. Egyetemista gyermeküknek a szülők is inkább téglaépítésű garzonlakást vásárolnak. Az eladók próbálják kitartani az árakat, de pár hónap után jellemzően csökkentésre kényszerülnek, hogy eladhassák ingatlanjukat. A panelpiacot túlkínálat jellemzi. Garzont egyáltalán nem keresnek, inkább az 1+2 fél szobás és 2+fél szobás típusokra van igény.

Pécsett az egyetemek miatt az elmúlt három hónapot egyértelmű élénkülés jellemezte. Ez szeptember végéig valószínűleg kitart még. Kisebb, maximum kétszobás lakásokat keresnek a szülők egyetemista gyermeküknek. A városban rohamtempóban újul meg az állomány a Panel Plusz programnak köszönhetően. Az élénk kereslet ellenére az árak tavaly óta csökkenő tendenciát mutatnak.

Székesfehérvár ugyancsak élen jár a panelmegújítási programban, de látványos árkülönbséget a felújított épület nem generál. Leginkább a 2-3 szobás lakások keresettek. A piacon élénk a forgalom, az árak is emelkednek kissé, de ebben helytől függően nagy különbségek vannak. A központtól 2-3 kilométerrel távolodva 1-1,5 millió forinttal is csökkenhet a lakások értéke.

Az egyedi fűtés dönt

Szegeden az év elején megemelt távfűtési díj nagy visszatartó erőt jelent a lakást keresőknek, így a panelpiac szinte áll, egyértelműen túlkínálatos. Annak ellenére van így, hogy a panelállomány túlnyomó része átesett az energetikai felújításon. Az első és második emeleti, másfél és kétszobás lakások iránt van a legnagyobb igény. A négyemeletes (lift nélküli) házak egyértelműen előnyben vannak, akár a legfelső szinten lévő lakások is. Az egyetemisták a fenntartási költségek csökkentése miatt inkább téglalakásokat keresnek. Az egyedi fűtés a döntő. A piaci pangás ellenére az árak nem csökkennek.

Nyíregyházán folyamatosan keresettek a másfél és kétszobás panelek. A lakás állapota, minősége sokat számít. Az árban nem feltétlenül jelenik meg, de gyorsabban eladhatóvá teszi a lakásokat a részvétel a Panel Plusz programban. Az árak összességében stagnálnak. A jobb környéken lévő négyemeletes épületek lakásai a legnépszerűbbek. A főiskolai tanév indulása nem hozott számottevő forgalmi élénkülést.