Valér
-2 °C
0 °C

A félelem az úr a világ pénzpiacain

2008.03.17. 18:01
Rendkívül ideges hangulatban telt a mai nap világszerte a pénz- és tőkepiacokon. A mostani temetői hangulatot - immáron sokadszor - az Egyesült Államokból érkező hírek okozták.

A hétvégén csődbe jutott Amerika egyik legnagyobb nevű és legrégebben alapított brókercége, a Bearn Stearns. Az ötödik legnagyobb amerikai értékpapírkereskedő cég részvényei töredékét érik a pénteki záróértékhez képest, a céget pedig felvásárolja egy másik nagy ottani bankház, a JP Morgan.

A Bearn Stearns összeomlása ismét felerősítette a félelmet, hogy a jelzálogpiacról tavaly kiindult válság tovább mélyül és nagyobb veszteséget okoz a korábban gondoltnál. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed tegnap este váratlant húzott és rendkívüli ülésén mindeddig példa nélküli lépésekre szánta el magát, hogy elejét vegye a válság kiterjedésének, súlyosbodásának.

A jegybanki intézkedést azonban nemhogy megnyugtatta volna a befektetőket, azok a lépésekben inkább a válság beismerését látták. Ázsiában a tőzsdeindexek néhány százalékot estek, ez a később nyitó európai börzékre nézve már jelezte, hogy ma borús lesz a hangulat.

Veszteség itt, mínusz ott, csökkenés amott

A nyugat-európai tőzsdék részvényindexei szintén pár százalékkal csökkentek, és ez alól régiónk sem húzhatta ki magát. Az időeltolódás miatt amikor idehaza és Európában lassan zárnak a börzék, az Egyesült Államokban akkor kezdődik a kereskedés. Bár Amerika jelentős mínuszban nyitott, de onnan felfele vették az irányt a részvényindexek, ezért Európában még zárás előtt picit visszakapaszkodtak a tetemes mínuszból a tőzsdék. A BUX 2,6 százalékkal, a lengyel WIG 20 3,5, a cseh PX 2,5, az orosz RTS 3,6 százalékkal értékelődött le.

Amikor aztán Európában lezárták a kerekedést, az Egyesült Államok részvénypiacain ismét a negatív hangulat lett úrrá, a Dow Jones index például közép-európai idő szerint fél hatkor ugyanakkora mínuszban tartózkodott, mint a nyitáskor, mivel a jelentős mínuszban való nyitást követő emelkedést teljesen felemésztette a lejtmenet. Ez semmi jót nem jelez a holnapi napra vonatkozóan a világ pénz- és tőkepiacain.

Az Egyesült Államokban hamarosan újabb válságülés veszi kezdetét, a jegybankelnök, a pénzügyminiszter és Bush elnök részvételével. Nem kell különösebben ecsetelni, hogy az ott történő dolgok nagy hatással bírnak a további folyamatokra.

Holnap egyébként a Fed kamatdöntő ülést tart, amin egy újabb agresszív kamatvágást várnak a befektetők. A piac 50-75 bázispontos, azaz fél-háromnegyed százalékpontos lazítást áraz, ám nem kizárt az akár 1 teljes százalékpontos kamatcsökkentés sem. Ha utóbbi valósul meg, az lesz a legnagyobb kamatvágás az irányadó kamatláb két évtizeddel ezelőtti bevezetése óta és 2 százalékra apadna a mostani alapkamat. Januárban egyébként nyolc nap leforgása alatt, két részletben összesen 1,25 százalékpontot vágott a Fed.

Rég nem volt ilyen erős a forint a dollárral szemben

Az ideges hangulat természetszerűen nem hagyta érintetlenül a valutapiacokat sem. A forint a péntek esti 259,50 körüli zárást követően a hétvégi igen kedvezőtlen amerikai piaci fejlemények hatására ma hajnalban a többi feltörekvő piaci devizával együtt gyengén nyitott. Reggel 262,50 körül is megfordult az euróval szembeni árfolyam, mely előbb délelőtt, majd késő délután is 259,80-260,20-ig süllyedt - összhangban a régió többi devizájának erősödési hullámával.

Egy a Portfolio.hu-nak nyilatkozó devizakereskedő várakozásai szerint a következő napokban elsődlegesen a nemzetközi hangulat gyakorolja a legnagyobb befolyást a forint árfolyamára, amely megítélése szerint a 257-263 közötti sávban hullámozhat az euróval szemben. Nagy mozgásokra számítok rövid távon -jelezte a fokozott nemzetközi bizonytalansággal összefüggésben. Néhány hetes időtávon ezen sávból a forintgyengülés irányába törhet ki az árfolyam - tette hozzá.

A forint/dollár jegyzések a hajnali dollárzuhanás nyomán átmenetileg 163,50 körülig süllyedtek, ami új 11 éves csúcs a magyar fizetőeszköz szempontjából. Később napközben jellemzően a 165-166-os sávban hullámzott a kereskedés.

A dollár nemcsak a forinttal szemben gyengült, szinte minden devizával szemben leértékelődött. Az euróval szemben újabb rekordszintre gyengült. A hajnali zuhanórepülésben egészen 1,59-ig gyengült a dollár.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!