Auguszta
-7 °C
0 °C

A kispénzűek paradicsoma a panel

2008.09.04. 12:09
Még mindig sok az eladó panellakás a fővárosban, a vevők erősen válogatnak, az eladók olykor túláraznak, az árak pedig nem nagyon mozdulnak felfelé. Népszerűek ugyanakkor a panelprogramban részt vett épületek, itt némi áremelésre is lehetőség van. Lakótelepi lakást már 140 ezer forintos négyzetméterártól lehet venni, azonban sokakat visszatartanak a magas havi rezsiköltségek – áll a Duna House friss elemzésében.

Bár több felmérés is kimutatta korábban, hogy sokan nagyon szívesen elmenekülnének a panellakásukból, a kereslet egyáltalán nem szűnt meg. Ugyanis azoknak, akik kevés tőkével rendelkeznek gyakorlatilag a lakótelepi lakás megvásárlása lehet az egyetlen megoldás – a későbbi értékesíthetőség szempontjából azonban egyáltalán nem mindegy, hogy a vásárlásra a város melyik részében kerül sor. Léteznek ugyanis divatlakótelepek – ilyen például a már sokszor emlegetett Pók utca, valamint a budai oldalon maradva Gazdagrét, a pesti oldalon pedig a Kárpát utca és környéke, és vannak alig-alig keresett paneles környékek, mint például a Havanna lakótelep.

Ha már a vevő panel vásárlása mellett dönt, alaposan megnézi mit vesz – jelzi Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője. Sokan idegenkednek a 10 emeletes, hosszú szalagházaktól, az alsó emeletektől, valamint a nagyon erősen beépített lakótelepektől. Sokkal inkább kedves a leendő vásárlónak, ha egy négy emeletes épületben, lehetőleg minél kevesebb szomszéddal rendelkező lakást kínálnak számára – természetesen ez az árakon is meglátszik –, egy ilyen ingatlanért, mivel jellemzően kevés van belőlük, többet kérnek, mint egy átlagpanelért.

Fillérekért a Havannán, drágán a Pók utcában

Rengeteget számít a döntésnél a lakótelep hírneve és presztízse – a már említett, egykoron nagyon rossz közbiztonságáról híres, mára azonban teljesen normalizálódott Havanna lakótelepen már 120 ezer forintos négyzetméteráron is kínálnak ingatlanokat (vagyis 8,5 millió forintért több, mint 70 négyzetmétert lehet megvásárolni) – összehasonlításképpen a belvárosban ennyiből egy közepes állapotú garzonlakásra sem biztos, hogy sikerül üzletet kötni. Szintén olcsónak számít Újpest, és a "Rákos" kerületek: 150-170 ezer forintért már válogatni lehet az eladásra kínált lakásokból.

Nem kérnek különösebben sokat az egyébként jó közlekedési kapcsolattal rendelkező Kőbányáért sem: 160-190 ezer forintért itt is bőséges a kínálat, bár az árak utcák alapján erősen differenciáltak lehetnek. Hasonló az árszínvonala a külső pesti kerületeknek is: a XVIII., XIX., XX. kerületekben sem kell ennél többet fizetni panellakásért – bár errefelé is léteznek divathelyek, a XVI. kerületi Lándzsa, vagy a Centenáriumi lakótelepen időnként meglepően magas négyzetméterárakkal is lehet találkozni: egyes lakásokért négyzetméterenként 250 ezer forint felett kérnek.

A budai oldalért – már szinte hagyományosan – többet kell fizetni: a legolcsóbbnak számító Békásmegyeren 170 ezer forinttól indulnak felfelé a négyzetméterárak, a város központja felé haladva ez némileg emelkedik (180-220 ezer forintra is akár), míg a dél-budai részeken akár 240-250 ezer forintos ár sem elképzelhetetlen egy négyzetméterért – különösen nem a népszerűnek számító Gazdagréten. Egészen drága tud lenni a Pók utcai lakótelep – itt egy-egy lakás ára a Duna-part közelségének köszönhetően olykor vetekszik egy pesti új építésű lakás árával, nem ritka a 270 ezer forintos négyzetméterár sem.

Panelprogrammal plusz 5-10 százalék

Noha a Duna House tapasztalatai szerint nagy az érdeklődés a panelprogramban részt vett házak iránt – hiszen ez egyrészt alacsonyabb rezsiszámlákat, jobb életminőséget jelent, másrészt jól mutatja, hogy a háznak vannak tartalékai, és össze tudnak fogni a lakók – jelentősen többet nem fizet meg a piac az ilyen típusú lakásokért, általában 5-10 százalék az a felár, amit el lehet kérni egy ilyen házban található lakásért. Többet akkor, ha tényleg igazi luxuspanellakásról van szó, ezek esetében olykor már a 300 ezer forintot is súrolhatja a négyzetméterár.

Az árak főváros-szerte széles sávban szóródnak (jellemzően 150-260 ezer forint között), attól pedig nem kell félni, hogy bárki lemarad: a legváltozatosabb, még a 70-es években beépített elemeket tartalmazó lakásoktól kezdve a full-extrás belső kialakítású lakásokig minden igényt lefed a fővárosi panelkínálat. Aki viszont befektetési szempontból gondolkodik panellakáson nagyon fontolja meg: az árak régóta viszonylag egy helyben toporognak, és az energia-áremelések miatt a bérlők sem biztos, hogy tolongani fognak a lakásért.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!