Mátyás
-6 °C
1 °C

Vezérváltás a Pannonplastnál

2004.02.03. 14:10
A Pannonplast-részvények kereskedésének felfüggesztése után több, mint egy órával napvilágot látott: a műanyagipari cég profitriadót fújt és azonnali hatállyal elbocsátotta az elnök-vezérigazgatót. A pénzügyi befektetők láthatóan megelégelték a Pannonplast vesszőfutását.
A cég által kiadott közlemény szerint a társaság 2003-as eredménye jelentősen elmarad az előzetes piaci várakozásoktól és a menedzsment október végén megfogalmazott előrejelzéseitől. Az igazgatóság azonnali hatállyal felmentette tisztségéből a társaság elnök-vezérigazgatóját, Illéssy Jánost, s a posztra Zoltán Csabát választotta meg.

Hatalmas veszteség

Illéssy a tavaly április végi közgyűlés után Fehér Erzsébetet váltva került a vezérigazgatói székbe, novembertől pedig - az alapkezelők által "uralt" rendkívüli közgyűlést követően, ahol az ötfős igazgatóságból három tagot az alapkezelők delegáltak - az elnöki posztot is betöltötte. Illéssy eltávolítása arra utal, hogy a pénzügyi befektetők láthatóan megelégelték a Pannonplast vesszőfutását.

A Pannonplast szerint a tavaly veszteség várhatóan megközelíti az 1,5 milliárd forintot, a tervezettől való jelentős eltérést elsősorban eszköz-, készlet- és vevő követelés leírása okozta. Az elnök-vezérigazgató felmentéséhez az egy évvel korábbit közel félmilliárd forinttal meghaladó mínusz mellett a reorganizációt, aktív portfoliókezelést, adóoptimalizálást és költségcsökkentést is magában foglaló program végrehajtása érdekében teendő határozott és gyors intézkedések elmaradása, valamint a középlejáratú finanszírozás megoldatlansága vezetett.

Meglepődött a piac

A döntés meglepte a piacot, hiszen novemberben egyöntetűen bizalmat szavaztak Illéssynek a részvényesek, másrészt a társaság legutolsó gyorsjelentése 240 milliós negyedéves nyereségről számolt be az első negyedév 350, illetve a második negyedév 567 milliós vesztesége után. Az elemzők a kilábalás jeleit vélték felfedezni, s az idénre már szerény nyereséget vártak.

Zoltán Csaba, az új Pannonplast-vezér úgy fogalmazott: az igazgatóság szilárd meggyőződése, hogy a Pannonplast iparágon belüli pozíciójából adódóan egy új stratégia, nagyobb költséghatékonyság és reorganizált holding szervezet mellett rövid távon ismételten nyereséget termelő társasággá válhat. A műanyagipari társaság február 17-én prezentációt tart, az igazgatóság a következő hetekben lezárja a stratégia alkotási folyamatot, és meghatározza a Pannonplast tartós növekedését és nyereségességét biztosító fejlődési irányokat - zárul a közlemény.