Jusztina
3 °C
16 °C

Megvásárolja a PanTel a Novacomot

2002.09.19. 17:08
A PanTel Távközlési és Kommunikációs Rt. megvásárolta a szintén alternatív távközlési szolgáltató vállalatot, a Novacom Távközlési Kft.-t - jelentette be Törő Csaba, a PanTel vezérigazgatója csütörtökön. A felvásárlás nem rendezi át lényegesen az üzleti kommunikációs piacot.
A két társaság a szerződést csütörtökön írta alá, ám az adásvételre gyakorlatilag és jogilag csak jövő év január 31-én kerül sor, akkor, ha a szerződésben kikötött feltételek teljesülnek, így például a cégeket hitelező bankok is áldásukat adják rá. Ezen túlmenően a tulajdonosoknak is el kell fogadniuk az adásvételt, és a Novacomnak is teljesítenie kell az előre meghatározott pénzügyi és gazdasági mutatókat.

Törő Csaba a vételárat nem árulta el csupán annyit közölt, hogy az összeg tükrözi a Novacom piaci értékét. A vezérigazgató elmondta, hogy a január végi összevonásig a Novacom teljesen önállóan működik, és csak ezt követően egyesítik a két céget.

Kis szelet

Az üzleti kommunikációs piacon a Hírközlési Főfelügyelet távközlési piaci felmérése szerint a Máv kommunikációs hálózatára alapult PanTelnek 9, míg a Budapesti Elektromos Művek infrastruktúráján indult Novacomnak 2 százalékos volt az árbevétel szerinti részesedése 2000-ben. A PanTel tavaly 10,6 milliárd forint árbevételt ért el és mintegy 1200 - főleg nagyvállalati és közigazgatási - ügyfelet szolgált ki. A vállalat tavaly elkezdett terjeszkedni a közép-kelet európai régióban, azon belül is Romániában, Szlovákiában, Szlovéniában és Ausztriában. A PanTel saját közlése szerint 2001 végére a virtuális magánhálózati szolgáltatások (VPN) területén 41 százalékos piaci részesedéssel a vezető helyen volt, míg az adatátviteli szolgáltatások piacán 9 százalékos piaci részesedéssel a második helyen állt.

A PanTelnek két éven belül ez a második cégfelvásárlása, tavaly a Mol Rt.-től szerezte meg annak telekommunikációs szervezeti egységét, a Moltelecomot. A PanTel a Moltelecomotot annak valamivel 550 millió forintos könyv szerinti értéke fölött vásárolta meg.