Natália
1 °C
7 °C

Megvásárolja a PanTel a Novacomot

2002.09.19. 17:08
A PanTel Távközlési és Kommunikációs Rt. megvásárolta a szintén alternatív távközlési szolgáltató vállalatot, a Novacom Távközlési Kft.-t - jelentette be Törő Csaba, a PanTel vezérigazgatója csütörtökön. A felvásárlás nem rendezi át lényegesen az üzleti kommunikációs piacot.
A két társaság a szerződést csütörtökön írta alá, ám az adásvételre gyakorlatilag és jogilag csak jövő év január 31-én kerül sor, akkor, ha a szerződésben kikötött feltételek teljesülnek, így például a cégeket hitelező bankok is áldásukat adják rá. Ezen túlmenően a tulajdonosoknak is el kell fogadniuk az adásvételt, és a Novacomnak is teljesítenie kell az előre meghatározott pénzügyi és gazdasági mutatókat.

Törő Csaba a vételárat nem árulta el csupán annyit közölt, hogy az összeg tükrözi a Novacom piaci értékét. A vezérigazgató elmondta, hogy a január végi összevonásig a Novacom teljesen önállóan működik, és csak ezt követően egyesítik a két céget.

Kis szelet

Az üzleti kommunikációs piacon a Hírközlési Főfelügyelet távközlési piaci felmérése szerint a Máv kommunikációs hálózatára alapult PanTelnek 9, míg a Budapesti Elektromos Művek infrastruktúráján indult Novacomnak 2 százalékos volt az árbevétel szerinti részesedése 2000-ben. A PanTel tavaly 10,6 milliárd forint árbevételt ért el és mintegy 1200 - főleg nagyvállalati és közigazgatási - ügyfelet szolgált ki. A vállalat tavaly elkezdett terjeszkedni a közép-kelet európai régióban, azon belül is Romániában, Szlovákiában, Szlovéniában és Ausztriában. A PanTel saját közlése szerint 2001 végére a virtuális magánhálózati szolgáltatások (VPN) területén 41 százalékos piaci részesedéssel a vezető helyen volt, míg az adatátviteli szolgáltatások piacán 9 százalékos piaci részesedéssel a második helyen állt.

A PanTelnek két éven belül ez a második cégfelvásárlása, tavaly a Mol Rt.-től szerezte meg annak telekommunikációs szervezeti egységét, a Moltelecomot. A PanTel a Moltelecomotot annak valamivel 550 millió forintos könyv szerinti értéke fölött vásárolta meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?