Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Csütörtöktől nincs paprika

2004.10.27. 17:24
Csütörtöktől egyetlen bolt sem árulhat fűszerpaprikát. A kormány azért rendelt el tilalmat, mert a megenge­dettnél nyolcvanszor több, májrákot okozó mérget ta­láltak neves cégek őrleményeiben. A gyártók téve­désről beszélnek, pedig szakrétők szerint csak tavaly majdnem ezer tonna olcsó import paprikát hoztak be. Az őrleményekben talált aflatoxin erősen rákkeltő, és Irak 1990-ben vegyi fegyvert is készített belőle.
Csütörtök reggelig minden közértben, kereskedelmi egységben le kell venni minden típusú fűszerpaprikát és paprikaszármazékot a polcokról, jelentették be a kormányülést követő tájékoztatón. A kormány azért döntött a rendkívüli intézkedés mellett, mert több gyártó - köztük a piac meghatározó szereplőinek - termékében egy májrákot okozó mérgező anyagot találtak.

Vannak boltok, ahol már csak nyomokban fedezhető fel a paprika
fotó: Barakonyi Szabolcs

A forgalmazási tilalom elrendelésével párhuzamosan átfogó ellenőrzés kezdődik, az ÁNTSZ valamennyi, Magyarországon forgalmazott terméket megvizsgálja, majd az eredménytől függően dönt arról, mely termékeket enged vissza az áruházakba.

Nincs közvetlen veszély

"Arra kérjük a lakosságot, a következő időben lehetőleg mellőzze a fűszerpaprika fogyasztását" - mondta Rácz Jenő egészségügyi miniszter. Ugyanakkor hozzátette, ahhoz, hogy a paprika valóban egészségkárosodást okozzon, az egy főre jutó éves fogyasztásnak megfelelő mennyiséget, fél kilót kell megenni egyetlen hét leforgása alatt.

Leveszik a polcokról

Helyszíni jelentés az Index-közeli kisboltokból
"Csak két csomag pirospaprikám van, de azok megbízható magyar áruk" - mondja a szerkesztőség melletti kisbolt eladónője, aki a tulajdonjogokat is gyakorolja az alig három sasszényi méretű helyiség felett. Amikor megmutatom neki a tasak címkéjét, amin alul apró betűvel ott áll, hogy az őrlemény húsz százalék import paprikát tartalmaz, csak annyit mondd, hogy "Azt a jó", majd szégyenlősen elharapja a mondat végét, és inkább a magyar iparról, a C-vitaminról, Szentgyörgyi Albertről, meg a bográcsgulyásról kezd el beszélni.

A szemközti közért boltvezetője már nem engedi, hogy elragadják az érzelmei, pontosan szerkesztett körmondatokban fejti ki a véleményét. Szerinte az egész a Fókusz, meg az Aktív nézettségnövelő blöffje, ő majd akkor veszi le a polcról a kalocsai díszcsomagolású pirospaprikát, ha a miniszter maga mondja a Jó estét Magyarországban. Később, egy mezőgazdasági és egy uniós finanszírozási kitérő után módosítja addigi álláspontját, és már csak a Közlönyben megjelenő hivatalos szakminiszteri határozatnak engedne. Vízjeles cégpapíron érkező személyes felszólításhoz azonban nem ragaszkodik.

A szerkesztőségtől nem messze található étterem konyhájában már hallották a hírt a rádióból, a sűrű zsíros pára mögé is beférkőzik a nagyvilág.

"Az egész élet rákkeltő" - jegyzi meg a lételméleti vitákon edződött szakács, majd kavar egyet a magyaros marhapörköltön. Az étlapon szereplő ételek többségét nem lehetne paprika nélkül elkészíteni, így nem marad más, mint hogy hozzászokjanak a vegyi fegyverként is használatos gomba, amúgy nem túl tolakodó bukéjához.
szaboz

Az aflatoxin nevű méreg a magyar fűszerpaprikához kevert brazil exporttermékből származik. Eddig három gyártó, a Szegedi Fűszerpaprika Rt., a Kalocsai Fűszerpaprika Rt. és a Sükösdi Házi Pirospaprika Kft. termékeiben mutatták ki. Ezek a cégek lefedik a hazai fűszerpaprika-piac több mint hatvan százalékát.

Aflatoxin az iraki B fegyverprogramban

"Az aflatoxin nevű méreganyag kumulálódik, azaz nem ürül ki a szervezetből" - mondta az Indexnek Ruzsa Ágnes onkológus szakorvos. Hozzátette, a méreg ezért primér, tehát nem áttétellel keletkező májrákot okoz.

Az Aspergillus flavus gomba által termelt aflatoxin azonban nem is akut toxicitása, hanem hosszútávú, rákkeltő és génkárosító hatása miatt veszélyes. Az aflatoxin az iraki B fegyverprogramba is bekerült, mivel hatásai miatt igen alkalmas a pánikkeltésre.

Az 1985 és 1991 közötti időszakban iraki tudósok - a lehetséges biológiai fegyverekkel való kísérletezés keretében - az aflatoxint is vizsgálták és tárolták.

Az aflatoxin olyannyira bevált, hogy az 1990-ben készített, kétszáz darab, egyenként 60-85 liter fegyveroldatot tartalmazó biológiai bomba közül hetet vele töltöttek meg. Bővebben>>>

A hús és a konzerv biztonságos

A húskészítményekben és konzervekben nem lehet mérgező anyagot tartalmazó paprika, mondta el az egészségügyi miniszter. Ugyancsak biztonságosak azok a fűszerpaprikák, amelyek csomagolásán a feltűntetett lejárati idő 2005. április 15. utáni.

A színéért

A szebb szín érdekében került a mérget is tartalmazó brazil importpaprika a hazai termékekbe, mondta az Indexnek Biacs Péter, az Országos Élelmiszerbiztonsági Hivatal főigazgatója. A fűszerpaprika gyártása során a leszedett terméket szárítva tárolják, de nem őrlik meg, mert az őrlés után csak hat hónapig tartja eredeti szín- és ízvilágát. Ugyanakkor hosszabb tároláskor a csőként vagy bogyóként szárítva tartott növények színe is megkopik. Ezért hoztak be egyes gyártók Dél-Amerikából egy Magyarországon ismeretlen típusú fűszerpaprikát, amelynek eredeti színe nem is vörös, hanem feketés-lilás, így sötéti a megfakuló hazai terméket.

A főigazgató elmondta, hogy eddig három cég, a Szegedi Fűszerpaprika Rt., a Kalocsai Fűszerpaprika Rt. és a Sükösdi Házi Pirospaprika Kft. keveredett gyanúba. Ezek ellen a cégek ellen a fogyasztóvédelmi felügyelőség már most eljárást indít azért, mert nem jelezték termékeiken, hogy azok nem kizárólag eredetvédett hazai fűszerpaprikát tartalmaznak.

Tévedés lehet

"Csak tévedésből kerülhetet import termék a magyarként jelölt fűszerpaprikába" - mondta az Indexnek Bartos András, a Szegedi Fűszerpaprika Rt. vezérigazgatója. Tájékoztatása szerint a cég mindössze néhány tíz tonna fűszerpaprikát importált Peruból, amit azért forgalmaztak önálló, a magyarnál 20-30 százalékkal olcsóbb termékként, mert a vásárlók egy része keresi a rosszabb minőségű, de olcsóbb terméket.

Csak tavaly 955 tonna import paprika érkezett Magyarországra, ismereteink szerint ezt nem teljes körűen vizsgálták sem aflatoxinra, sem a hasonlóan veszélyes ochratoxinra - jelentette ki az Indexnek Lakatos Lajos, a magyar piac negyven százalékát, a világ exportjának négy százalékát biztosító Kalocsai Fűszerpaprika Rt. vezérigazgatója. Bővebben>>>

A boltok még semmit nem tudnak

Az Egészségügyi Minisztérium, illetve az ÁNTSZ már délután megkezdte az érintett boltok, üzletek kiértesítését - nyilatkozta az Index kérdésére László Bolgár kormányszóvivő. A csütörtöki sajtóban közfelhívás jelenik meg, ezzel is próbálják felhívni a figyelmet a tiltásra, a kormányzat egyébként minden kommunikációs technikát igénybe vesz, hogy mindenki értesüljön a döntésről . Az ÁNTSZ rendelkezik azoknak az üzleteknek a teljes listájával, akik érintettek lehetnek, vagyik akiknél megtalálható a fűszerpaprika, hiszen élelmiszerbolt nyitása engedélyhez kötött.

A Spar Kereskedelmi Kft. szerda este hatig még nem kapott hivatalos értesítést a kormány döntéséről. A Reál Élelmiszer sem kapott értesítést hivatalos szervektől. Az élelmiszerláncnál az Indexnek elmondták, csütörtök reggel tíz óráig nem értesítik a bolthálózatot. Bővebben>>>

A rendőrség nem nyomoz

A rendőrség nem indított eljárást az ügyben, ez eddig fel sem merült. Németh Lajos ORFK-szóvivő az Indexnek elmondta, nem érkezett hozzájuk sem megkeresés, sem feljelentés, egyelőre ők is a sajtóból értesülnek a gombamérget tartalmazó paprikaőrlemények ügyében.

Az országgyűlés egészségügyi bizottsága csütörtökön rendkívüli ülés tart. A bizottság alelnöke Csáky András (MDF) elmondta, azt szeretnék, ha az illetékesek tájékoztatnák a bizottság tagjait az élelmiszerbiztonság szempontjából példátlan fűszerpaprika ügyben.

Magyarországon hasonló paprikaügy a kilencvenes évek közepén robbant ki, akkor azonban nem gombaméreg, hanem közönséges bűncselekmény állt a paprikavisszavonás mögött. Akkor ólomtartalmú míniumot kevertek a paprikához, ami miatt többen ólommérgezéssel kerültek kórházba. A mínium korróziógátló festék, a paprikához kevert anyag Ukrajnából került az országba.

Az ÁNTSZ közleménye
A mikotoxinnal szennyezett fűszerpaprika problémaköréről az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2004. augusztus 31-én értesült a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatalban más témakörben tett látogatás során. Az OTH a területileg illetékes főállatorvostól kérte a külföldi fűszerpaprika magyar paprikába történő keverése tényének megerősítését. A piacfelügyeletben résztvevő szervek vizsgálódásaival párhuzamosan az ÁNTSZ területi szervei mintázták a kereskedelmi forgalomban lévő fűszerpaprikát.

A laboratóriumi vizsgálatra vett 73 db mintából 12 db aflatoxin tartalom miatt kifogásolás alá esett. Az aflatoxin a mikotoxinok közé tartozó, a környezetben lévő mikroszkópikus gombák másodlagos anyagcsere termékei.

Az élelmiszerben eltűrhető legnagyobb érték:
fűszerre B1 = 5 mikrogramm/kg,
összes aflatoxin: 10 mikrogramm/kg

Az ÁNTSZ laboratóriumai által mért legmagasabb érték: B1: 80,8 mikrogramm/kg
összes aflatoxin: 87,8 mikrogramm/kg

2004. október 27-én az ÁNTSZ intézkedett arra vonatkozóan, hogy az ország területén lévő valamennyi fűszerpaprika gyártó határozatilag kötelezett a gyártás és a kereskedelmi forgalomban lévő és kerülő fűszerpaprika mikotoxinra történő laboratóriumi vizsgálatára. A vizsgálat eredményéig valamennyi, az ország területén lévő fűszerpaprika tétel zárolásra kerül, az forgalomba nem hozható. Negatív laboratóriumi eredménnyel rendelkező fűszerpaprika kerülhet csak ismételten kereskedelmi forgalomba. A nem vizsgált, vagy kifogásolt mintájú tételek zárolását, illetve visszagyűjtését a gyártó köteles elvégezni.

Az aflatoxin májkárosító, genotoxikus és immunoszupresszív hatású. Az aflatoxin a magyar éghajlati körülmények között nem képződik, jelenléte a fűszerpaprikában azt jelenti, hogy abban más országokból származó import paprika került bekeverésre.