Bernadett
-2 °C
4 °C

Nyolc hete tudtak a hatóságok a mérgező paprikáról

2004.11.03. 19:14
Kapcsolódók (1)
Az Index információi szerint az országos főállatorvos már szeptember 13-án országos vizsgálatot rendelt el a mérgezett paprika ügyében, és az ezt követően végzett 134 vizsgálatból több mint 30 esetben a megengedettnél magasabb aflatoxin tartalmat mutattak ki. Az állategészségügyiek az Indexet tájékoztató források szerint október elejéig értesítették az érintett megyei ÁNTSZ-eket, mégsem történt semmi. A hatóságok közötti kommunikációs problémákat jelzi: az ügyben az első - informális - megbeszélést október 12-én, éppen az egyik érintett cég, a Kalocsai Fűszerpaprika Rt. szervezte.
Az ÁNTSZ a saját vizsgálatai alapján javasolta a fűszerpaprika azonnali kitiltását a forgalomból, és azóta úgy látja, az intézkedéssorozat teljes mértékben indokolt volt - mondta az Indexnek Bujdosó László. Az országos tisztifőorvos ugyanakkor elismerte: amennyiben egy olyan adathalmaz korábban a kezében lett volna, amely az Index információi szerint elszórtan ugyan, de október első napjaiban már a hazai hatóságok endelkezésére állt, a paprika kitiltására is hamarabb kellett volna sort keríteni.

Az Index úgy tudja, az aflatoxinnal szenyezett paprikát először észlelő állategészségügyi hatóság szakemberei az augusztusban szúrópróba-szerű vizsgálat nyomán kapott eredmény birtokában további ellenőrzéseket tartottak szükségesnek. Az országos főállatorvos szeptember 13-án rendelt el országos vizsgálatot, ennek eredményei szeptember végére, október első napjaira rendelkezésre álltak. Az állategészségügyi állomások csak a gyártóknál még bennt lévő készleteket vizsgálhatják, a forgalomba került árut már nem (ennek azért van jelentősége, mert így az állategészségügyi országos vizsgálat csak azokra a megyékre terjedhetett ki, ahol gyártják a paprikát, ugyanakkor az ellenőrzött cégek, a kalocsai, a szegedi és a sükösdi vállalkozások együttesen a hazai piac bőven több mint ötven százalékát uralják). Az ellenőrzés során 134 mintából 33 minősült pozítvnak - ez utóbbi információt az agrártárca a paprikabotrány kirobbanásának másnapján kiadott közleménye is tartalmazza, ám nem utal arra, hogy a vizsgálatok mikor zajlottak.

Ki kit tájékoztatott?

Az FVM közleménye szerint az állategészségügyiek "időben tájékoztatták az ÁNTSZ illetékeseit", erről azonban az országos tisztifőorvos nem tud. Az Index információi szerint a vizsgálatban közreműködő megyei állategészségügyi hatóságok az egyes megyei tisztiorvosi hivatalokat tájékoztatták. Bujdosó László azonban ilyen értesítésekről nem tud. Az Index kérdése nyomán megkeresték a csongrád megyei hivatalt, ahol ugyancsak azt erősítették meg, hogy nem kaptak értesítést az állategészségügytől. Azt ugyanakkor Bujdosó László is különös egybeesésnek találta, hogy miközben az Index információi szerint a budapesti tisztiorvosi hivatalt október 3-4-e körül értesítették az állategészségügyeiek, az ÁNTSZ saját belső vizsgálatsorozata éppen egy október 7-i, a fővárosi tisztiorvosi hivatal által végzett szurópróba-szerű ellenőrzés nyomán indult.

A fővárosban talált pozitív minta nyomán került sor az első elrendelt ellenőrzése az ÁNTSZ-nél: a szegedi vizsgálat pozítiv eredménye október 18-án érkezett meg, ezután október 20-án rendelték el az országos vizsgálatot. A 72 bevizsgált, forgalomban levő termék közül 13 tartalmazott a határérték felett aflotoxint, azaz a pozítiv minták aránya alacsonyabb volt, mint az állategészségügyi hatóság által végzett vizsgálatok során. Ezzel együtt, az október 25-ére összeállt vizsgálati anyag alapján kezdeményezték az összes fűszerpaprikai azonnali kivonását, melyről a kormány október 27-i ülésén döntött is.

Tudomásom szerint az ÁNTSZ járt el egyedüli hatóságként országosan az ügyben - mondta Bujdosó László az Indexnek, aki szerint ha korábban már voltak országos merítésű adatok, az csak azt erősíti meg, hogy az Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (Méh) koordinációs tevékenységét erősíteni kell. Ezzel kapcsolatban Biacs Péter, az Méh vezetője lapunknak azt mondta, ők maguk sem kaptak korábban tájékoztatást, így nem nem volt milyen információkat koordinálni.

Kalocsán privátim egyeztettek a hatóságok

A paprika ügyben érintett hatóságok különböző szintű képviselői első ízben az egyik érintett piaci szereplő, a Kalocsai Fűszerpaprika Rt. meghívására egyeztettek - tudta meg az Index. A résztvevők között az Méh, az ÁNTSZ, a bács-kiskun megyei állategészségügyi hatóság, az Országos Fogyasztóvédelmi Felügyelőség, a növény és talajvédelmi szolgálat és az OÉTI képviselői is jelen voltak. A megbeszélésen elsősorban az ellenőrzések módszertanáról, azok eredményeinek megbízhatóságáról volt szó. Az informális megbeszélésről, melyet az akkor egyébiránt már feljelentett cég vezetője kezdeményezett, feljegyzés nem készült. Bár a megbeszélés tényét az Indexnek utólag több hatóságnál is elismerték, arra senki nem tudott válaszolni, milyen megfontolásból kerülhetett sor a probléma megvitatására az egyik piaci szereplővel, illetve miként történhetett meg, hogy még ezen megbeszélés után sem realizálta egyik hatóság sem azt, hogy országos problémáról van szó.

Nem tudni, mennyi paprika mérgezett

Az ÁNTSZ újabb két cég, a tiszaeszlári Naturalpár Kft. és a szegedi Rubin Paprikafeldolgozó termékei között talált a határértéknél magasabb méreganyagtartalmú tételeket - jelentették be az ÁNTSZ szerdai sajtótájékoztatóján, ugyanakkor bővült bevizsgált és biztonságosnak talált termékek listája is. Utóbbiak a cég honlapján olvashatóak. A vizsgálatok soán további két, egyelőre megnevezni nem kívánt cég termékeit azért vizsgálják során, mert felmerült annak lehetősége, hogy bár az adott tételek a határérték alatt tartalmaznak mérgező anyagot, ez csak a keverési arányoknak köszönhető. Márpedig az előírások szerint a keverés nem szolgálhat olyan célt, hogy az arányoknak köszönhetően az egyik alapanyagban határérték feletti méreganyagtartalom a végtermékben látszólag a limit alá kerüljön. Azaz elvileg semmilyen, a határértéket elérő mennyiségű toxint tartalmazó paprika nem kerülhetnek forgalomba.

A hatóság továbbra sem tudja, összesen mennyi mérgező paprika kerülhetett forgalomba, mivel a gyártóktól kérésük ellenére sem kaptak olyan listákat, melyekből kiderülne, mely tételekből összesen mennyi paprika került forgalomba. Az ugyanakkor immáron biztosnak látszik, hogy az elhíresült, Brazíliából Hollandián át Magyarországra került 22 tonna paprikából szinte semmi: ez volt ugyanis az a tétel, melyre még augusztusban az állategészségügyi hatóság bukkant rá. Akkor az import nagyobb része még el sem hagyta az üzemet, ugyanakkor a fennmaradó mennyiséget is visszahívta a Kalocsai Fűszerpaprika Rt.. Arról ugyanakkor továbbra sincs egyik hatóságnak sem megbízható képe, mely cégek -- köztük feltehetőleg húsipari vállalkozások -- mikor és mennyi paprikát hoztak még be az országba.