Tudták, hogy mérgező?
A nyomozás adatai szerint a társaság a spanyol import-fűszerpaprika elmarasztaló laboratóriumi vizsgálati eredményeit részben ismerve, illetve azokat meg nem várva az őrleményt felhasználta, bekeverte, és az így előállított készterméket forgalomba hozta. A kereskedelmi forgalomban a hatóságok által ellenőrzött termékeik vonatkozásában több esetben mutattak ki a megengedett határértéket meghaladó aflatoxin és ochratoxin tartalmat.
Az uniós csatlakozás után élénkült az import
Kis mértékben élénkült csak a fűszerpaprika-import az uniós csatlakozás után, derül ki a vám- és pénzügyőrség által az Index rendelkezésére bocsátott adatokból. A csatlakozást megelőző 16 hónapban, tehát 2003 január elseje és 2004 április 30. között összesen 2439 ezer tonna paprika érkezett Magyarországra, szárított, zúzott vagy örölt formában. Ugyanakkor május elseje és október vége között az idén már több mint 800 tonna importot tartanak nyilván. Változott ugyanakkor a csatlakozást megelöző és azt követő időszakban a fő importőr országok listája is. Míg a csatlkozást megelőzően a legtöbb paprika, több mint ezer tonna Dél-Afrikából érkezett, ezen felül pedig 608 tonna Spanyolországból, 435 tonna pedig Brazíliából került az országba, a csatlakozás utáni mennyiség legnagyobb része Szerbia-Montenegróból érkezett (303 tonna), Peruból 217 tonnát hoztak be, míg Dél-Afrika csak a haramadik a listán (207 tonna).