Ágnes
-1 °C
2 °C

Méreg a hazai fűszerpaprikában

2004.10.27. 08:14
A megengedettnél nyolcvanszor több aflatoxin méreg van a boltokban kapható fűszerpaprikában - értesültünk megbízható forrásból. Az őrleményt Dél-Amerikából importálták a hazai cégek.
A Világgazdaság információi szerint kormányszintű döntés várható paprikaügyben, hiszen ismét aflatoxin gombamérget találtak a hazánkban kapható paprikában. A mérget először szeptemberben mutatták ki. Akkor két magyar cég által Brazíliából és Spanyolországból importált 60 tonnányi fűszer aflatoxintartalma a megengedett tízszeresét érte el, ezért a hatóságok megsemmisítést, vagy visszaszállítást írtak elő.

A tisztiorvosi szolgálatok az agrártárcához tartozó szakemberekkel együtt azóta széles körben végeztek vizsgálatokat, s most a méreg nyolcvanszorosát is kimutatták. Az anyag kis mennyiségben nem káros, ám nagyobb dózisban májrákot okozhat. Az importra a tavalyi, rossz termés miatt volt szükség; a gyártó cégek a hazai őrleményhez adagolták az importot. Az újabb botrány súlyosan veszélyeztetheti a hungaricum piaci pozícióit.

Megkerestük az agrár- és az egészségügyi tárca vezetőit, ám lapzártánkig nem kaptunk választ: milyen következmények várhatók. Úgy tudjuk, elkészült az országos tiszti főorvos és a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal jelentése, ezt az érintett miniszterek megkapták.