Auguszta
-3 °C
2 °C

Először vádolnak cégeket Magyarországon

2005.10.05. 14:14
Kapcsolódó cikkek (1)
A magyar igazságszolgáltatás történetében precedens teremtődött, miután a kalocsai paprikabotrányban négy személy és két cég ellen vádat emelt a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. Cégek büntetőjogi felelősségre vonása eddig még sosem merült fel.

A tavalyi nyár negatív szenzációja volt, hogy a híres kalocsai paprikát - mint hungarikumot - árusító cégek külföldről behozott alapanyagból őröltek itthon fűszerkeveréket. A pirospaprika-őrleményekben ezek után különböző gombák melléktermékeit, illetve bomlástermékeit találták meg, amelyek közül az aflatoxin és az ophratoxin is rákkeltő hatású. Ennek nyomán most az ügyészség nem csupán a termékek eredetvédelmének megsértése miatt emelt vádat, hanem a mérgező, illetve rákkeltő anyagokkal szennyezett áruk forgalomba hozatalát is felrója a cégeknek, illetve vezetőiknek.

Az eredetvédelem egyébként azt jelenti, hogy kalocsai paprika néven csak a kalocsai tájkörzetből származó alapanyagot lehet eladni ilyen csomagolással. Márpedig a rossz hazai termés, pontosabban a gyenge minőség és a kevés mennyiség miatt a forgalmazó cégek kalocsaiként próbáltak tavaly eladni dél-afrikai, brazil és spanyol eredetű paprikát is.

Vétség, bűntett

A Kalocsai Fűszerpaprika Rt. vezérigazgatója, illetve kereskedelmi és termelési igazgatója ellen emelt vádat a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség fogyasztó megtévesztése vétség, illetve ártalmas közfogyasztási cikkel való visszaélés bűntette miatt - jelentette be Nánási László megyei főügyész kedden Budapesten. Ezek büntetési tétele 2, illetve 3 évi szabadságvesztés is lehet. Szintén vádat emeltek a sükösdi székhelyű Házi Piros Paprika Kft. vezetője ellen, akinek a fogyasztók megtévesztése mellett ártalmas közfogyasztási cikk gondatlan forgalomba hozatalát róják fel. A sükösdi üzletember ellen azonban csak vétségek miatt emeltek vádat.

A Kalocsai Fűszerpaprika Rt. esetében azért súlyosabb a vezetők megítélése a vádhatóság szerint, mert e cég vezetői annak ellenére hozták forgalomba az aflatoxinnal szennyezett spanyol paprikát, hogy már birtokukban voltak a vizsgálati eredmények, amelyek kimutatták a gomba-melléktermékeket, méghozzá a határérték feletti szinten.

A Kalocsai Fűszerpaprika Rt. egyébként mintegy 1,5 tonnányi egészségkárosító anyagot tartalmazó őrleményt hozott forgalomba. Sőt, az egyik hatóság a forgalomba hozatal előtt kifejezetten megtiltotta az őrlemények piacra dobását. A sükösdi cég vezetője viszont még a bevizsgálás eredményeinek kézhez vétele előtt eladta a paprikaszállítmányt egy román cégnek, amely kiszállította végül az országból a 2,5 tonnányi, dél-afrikai eredetű őrleményt.

Megszüntetés, korlátozás vagy pénzbírság

A vádhatóság vezetője elmondta, precedens értékű ügyekről van szó, hiszen a magyar jogtörténetben először vádolnak meg az ügyek kapcsán cégeket is. A Kalocsai Fűszerpaprika Rt. mellett így a vádlottak padjára kerül a sükösdi cég is. Nánási László elmondta, hogy a törvény szerint a céggel szemben háromféle vádindítvány tehető. Azt egyik a cég megszüntetésére vonatkozik, a másik a vállalat tevékenységének korlátozása, a harmadik pedig a pénzbírság. Nánási valószínűsítette, hogy az ügyész a vádbeszédben várhatóan pénzbírság kirovását fogja kérni a cégekre.

Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője ehhez hozzátette: a vonatkozó törvények a cég megszüntetését olyan súlyosságú büntetésnek fogják fel, mint amilyen személyek esetében a halálbüntetés lenne.